Kümes Hayvancılığı Üretiminde Dikkat Edilmesi Gereken HususlarTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 09:00

Kümes Hayvancılığı Üretiminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Kümes Hayvancılığı Üretiminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Son Güncelleme :

10 Haziran 2021 - 16:32

175 views

Kümes hayvancılığı, diğer hayvancılık faaliyetlerine göre daha az maliyete ve daha az emeğe ihtiyaç duyulan bir tarımsal faaliyettir. Bu nedenle pekçok çiftçimiz kümes hayvancılığı yapmaktadır. Ancak bu durum yine de kolay bir üretim süreci olduğu anlamına gelmemelidir. Çünkü kümes hayvanlarından ortaya çıkan bir hastalık kolaylıkla kümeste bulunan diğer hayvanlara bulaşabilir. Bu nedenle hastalığın oluşabileceği ortamları olabildiğince öngörmeye ve engellemeye çalışın. Ortaya çıkan bir hastalık diğer hayvanların telef olmasına sebep olabilir. Üretimini yaptığınız tüm hayvanları kaybedebilirsiniz. Bu durumun yaşanmaması için gerekli tedbirlerin baştan alınması gerekmektedir.
Kümesi kuracağınız yerin yabani hayvanların zarar vermeyeceği şekilde seçmeniz gerekmektedir. Yabani hayvanların ve kuşların girişi engellenecek şekilde inşa edilmelidir. Ayrıca kümesler arasında gerekli mesafenin bırakıldığından emin olun. Güvenlik üst seviyede olmalıdır. Çünkü yabani hayvan ya da insanın zarara uğratması mümkün bir ihtimaldir. Bu nedenle kümesi inşa ederken bu durumları göz önünde bulundurmalısınız.
Kümes yaparken kullanılacak malzemeyi seçerken kolay temizlenebilir olmasına dikkat edin. Temizlenmeyen kümeslerde hastalığın oluşması ve hayvanlara bulaşması çok kolaydır. Kümesi temizleyeceğiniz zaman özellikle tavukların dışarıda olduğu bir zaman dilimini tercih edebilirsiniz. Kümes içerisinde bulunan altlığı çıkararak işe başlayabilirsiniz. Daha sonra kümes içerisinde bulunan tüm ekipmanları dışarıya alıp dezenfekte ederek geri yerleştirin. Dezenfekte işlemini yaparken bol su ve dezenfektanı karıştırabilirsiniz. Dezenfekte işi bittikten sonra tüm ekipmanları kuruyunca yerine yerleştirebilirsiniz. Hayvanlar kümese girmeden kümes içini havalandırmayı unutmayın.
Kümesler, hayvanların yaş aralığına göre ayrılabilir. Aynı yaştaki hayvanlar aynı kümese konulabilir. Kümes içerisinde bulunan hayvanların yaşları farklılık gösterdiğinde hayvanlar arası güç atışmaları görülebilir ve güçsüz olan büyük zarar alabilir. Bu nedenle kümesleri yaş gruplarına göre ayırabilirsiniz. Kümesi içi hijyenin korunması için, kümes önüne kireç ve dezenfektan yerleştirilmelidir.
Kümesin büyüklük durumuna göre kümesle ilgilenen kişilerin ayrı olması ve sadece kendi kümesiyle ilgilenmesi önerilmektedir. Diğer türlü her kümesin aynı kişinin bakımında olması, olası bir hastalığın diğer kümeslere dağılmasına sebep olabilir. Hijyen kurallarına dikkat edin.