Kuru Kayısı Tüketmenin Faydaları Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 08:51

Kuru Kayısı Tüketmenin Faydaları Nelerdir?

Kuru Kayısı Tüketmenin Faydaları Nelerdir?
Son Güncelleme :

29 Haziran 2021 - 17:02

29 views

Kayısı, yumuşak dokusu ve tadı ile ülkemizde sevilerek tüketilen meyvelerinden bir tanesidir. Görüntüsü hafif eriği andırsa da tat ve renk olarak benzerliği bulunmaz. Kayısı, çekirdeği etli kısmının içerisinde muhafaza eder. Renk olarak sarı ve turuncu geçişlere sahiptir.
Kuru kayısı, taze kayısının kurutulmasıyla elde edilir. Kayısı, hasat işleminde sonra çok fazla dayanamaz. Hemen tüketilmesi gerekir. Hemen tüketilmeyen kayısılar çürümeye başlar. Böyle bir durumun yaşanmaması için üretilen kayısıların bir kısmı taze bir şekilde tüketilir, diğer kısmı ise kurutularak farklı dönemlerde tüketilmeye hazır hale getirilir.

Kuru Kayısı Tüketmenin İnsan Sağlığına Sağladığı Faydalar Saymakla Bitmiyor!

Yaş kayısıda olduğu gibi kuru kayısıda da lif oranı yüksektir. Özellikle kabızlık problemi çeken insanların kuru kayısı tüketmesi önerilir. Kuyu kayısı, sindirim sistemini düzene sokar ve düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.
Ayrıca kilo vermek isteyenler, taze kayısı bulamaması durumunda kuru kayısı tüketerek diyetine devam edebilir. Kuru kayısı, tüketildiğinde insana tokluk hissi verir ve iştah durumu kontrol etmesine katkı sağlar.

Cildi Güzelleştirir ve Parlaklık Kazandırır

Bu etkilerinin yanı sıra cilt üzerinde de faydaları büyüktür. Cilt üzerinde hücreleri yenileme ve ölü derilerin atılması konusunda fayda sağlar. Canlı hücreler üzerine etkisi bununla da sınırlı kalmaz. Ciltte oluşan hastalıkların tedavi edilmesinde de yine kuru kayısının etkisi yüksektir.
Egzama hastalığı olan kişilere kuru kayısı tüketmeleri tavsiye edilir.

Kayısının İçerisinde Şeker Yok!

Kayısı tüketmenin şeker oranına pek bir etkisi bulunmaz. Çünkü kayısı meyvesinde şeker bulunmaz. Fazla tüketilmesi durumunda kan şekerini yükseltme gibi bir etkisi yoktur.
Ayrıca kuru kayısının içerisinde bol miktarda kalsiyum ve fosfor mineralleri bulunur. Bu nedenle kuru kayısı tüketmek, kemikleri güçlendirir ve kemik sağlığını korur.
Kas gelişimini güçlendirdiği için özellikle çocuklara yedirilmesi önerilir.

Kalp – Damar İçin Önemli

Kuru kayısı, potasyum açısından zengin bir meyvedir. Tüketilmesi durumunda kalp ve damar sağlığını destekler. Kalpte oluşabilecek sıkıntıları engeller. Oluşabilecek kan basıncı riskini azaltır ve dengeler.
Ek olarak, kuru kayısının fazla tüketilmesi, ishale sebep olur.