Kuzugöbeği Mantarının Besin Değerleri Nedir? Kuzugöbeği mantarı sağlıklı mıdır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

26 Temmuz 2024 - 22:53

Kuzugöbeği Mantarının Besin Değerleri Nedir? Kuzugöbeği mantarı sağlıklı mıdır?

Kuzugöbeği Mantarının Besin Değerleri Nedir? Kuzugöbeği mantarı sağlıklı mıdır?
Son Güncelleme :

10 Temmuz 2021 - 8:54

392 views

Oldukça sağlıklı bir protein kaynağı olarak görülen bu mantar türünün içerisinde etin içerdiği proteinden daha yüksek bir miktarda protein bulunduğunu söylemek mümkün. Fiyatı da diğer pek çok mantar türüne göre pahalı olduğu için kuzugöbeği mantarının besin değerleri oldukça merak edilen sorular arasında yer alıyor yetiştiriciye büyük bir gelir kaynağı olan bu mantar çeşidi içerisindeki besi değerleri nelerdir?

Kuzugöbeği Mantarı Kilo Aldırır Mı?

Daha çok Akdeniz iklimi taşıyan bölgelerin pazarlarında karşılaşabileceğiniz bir mantar türü olduğunu söyleyebileceğimiz kuzugöbeği mantarı tüketenlerin hemen hemen hepsine bir lezzet şöleni yasatıyor isterseniz yemeklerin içerisinde isterseniz ise tek basına ızgara halinde tüketebileceğiminiz bu mantar çeşidinin 100 gram ağırlığındaki bir porsiyonunda yaklaşık olarak 30 kalori bulunuluyor diyebiliriz. Düşük kalorili olmasına rağmen besin değerleri oldukça yüksektir diyebiliriz. İçerisinde bol miktarda protein, diyet lifi ve D vitamini içeriyor olarak bilinen bu mantar türünün içerisinde oldukça düşük miktarda karbonhidrat bulunur ve lif bakımından yüksek bir değere sahip olduğu için uzun süreli bir tokluk süresi sağlayabilir. Hem az kalorili ve düşük karbonhidratlı hem de lifli yapısı sayesinde uzun süreli bir tokluk sağladığı için kuzugöbeği mantarının kilo vermeye yardımcı bir besin olduğu söylenilebilir.


İçerisinde potasyum ve demir bulundurur bu sayede vücudun ihtiyacı olan vitaminleri karılama konusunda da yardımcı bir rol üstlendiğini söylemek mümkündür. Bunun haricinde içerisinde B1,B2,C vitaminlerinin de yüksek miktarlarda bulunduğu ve bu sayede bağışıklık sistemini de güçlendirdiğini söylemek mümkün.

Kuzugöbeği Mantarının Zararları nelerdir?

Kuzugöbeği mantarı düşük kalori miktarı karşın yüksek besin içeriği sayesinde diyetlerde gönül rahatlığı ile tüketilebilecek bir besin olsa da iyi pişirilmeli çünkü çiğ halde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Güvendiğiniz bölgeler içerisinde mantar temini gerçekleştirmeniz gerektiği söylenilebilir. Kuzugöbeği mantardı doğada sahte olarak da yetişebiliyor yani zehirli mantar türü olarak da görülebilen bir mantar türü olduğu için satın alımında da dikkatli olmak da fayda var diyebiliriz.