Lavanta Bitkisinin FaydalarıTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 07:29

Lavanta Bitkisinin Faydaları

Lavanta Bitkisinin Faydaları
Son Güncelleme :

15 Temmuz 2021 - 9:10

123 views

Lavanta eski çağlardan beri tedavi edici özellikleri ile kullanılan bitkiler arasında yer alıyor diyebiliriz. Lavanta bitkisi yağ olarak veya yapraklarından çay haline getirilerek kullanımı sağlanılan bitkiler arasında yer alıyor.


Peki, lavanta bitkisinin faydaları nelerdir? Lavanta bitkisi hangi hastalıklara iyi gelir? Lavanta bitkisi nasıl kullanılır?


Lavanta yağı böcek ısırıklarını ve yanık izlerini geçirmek için kullanımı sağlanılabilen bir yağdır aynı zamanda lavanta yağı aromaterapi özelliği taşıdığına inanılan bir bitki türüdür zindeliği korumaya ve daha dinç hissetmeye yardımcı olabilir. Lavanta yağı masajlar için de kullanılır ve eklemlerde oluşan ağrılar üzerinde olumlu bir etkisi olabilir. Stres ve kaygı gibi durumların önüne geçilmesinde ve sakinliği sağlayabilmek amacı ile de tercih edilebilir.
Özellikle migren hastalığına sahip olan kişiler tarafından baş ağrısı için yapılan masajlarda tercih edilebilecek olan bir bitki türüdür.


Lavantanın yağ veya tonik halinde kullanımı sayesinde ciltte oluşabilecek kırışıkların önüne geçilebileceği söyleniyor. Lavanta cilde doğal bir parlaklık kazandırarak cildin daha genç görünmesi üzerinde etkili olabiliyor. Aynı zamanda lavanta akne tedavisi için de destek verici etkiye sahip olabilen bir bitki türüdür demek mümkün.

Lavanta yağı aynı zamanda yaraların tedavisine sağladığı katkı dışında hızlı bir iyileşme süreci sağlarken aynı zamanda lavanta yağının bilinen özellikleri arasında bulunan antiseptik özelliği sayesinde yaraların iltihaplanmasının da önüne geçebiliyor.

Lavanta Çayı Faydaları Nelerdir?

Lavanta çayının pek çok olumlu etkisi bulunuyor demek mümkün. Lavanta çayı şişkinlik ve gaz gibi mide sorunları üzerinde olumlu bir etki gösterebiliyor. Stresi azaltabiliyor. Verimli bir uyku uyumanıza yardımcı olabiliyor. Kan akışını düzenleyebiliyor ve kandaki pıhtılaşmanın önüne geçilmesine katkı sağlayabiliyor. Lavanta çayının bağışıklık sistemini destekleme üzerinde içerdiği c vitamini sayesinde iyi bir etkisi bulunuyor. Aynı zamanda lavanta bitkisi içerisinde magnezyum ve kalsiyum bulunduğu da bilinen özellikleri arasında yer alıyor. Bakteri ve virüs enfeksiyonlarında savaşmada da lavanta çayı etkili bir tercih olabilme özelliği taşıyor.


Lavanta çayı hormon seviyesinin düzenlenmesine de katkı sağladığı söylenilen bitki çayları arasında bulunuyor ve kadınlar tarafından saklıkla tercih edilebiliyor.