Mandalina Yetiştiriciliğinde Sulama İşlemi Nasıl Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

28 Kasım 2024 - 19:38

Mandalina Yetiştiriciliğinde Sulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Mandalina Yetiştiriciliğinde Sulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Son Güncelleme :

03 Aralık 2021 - 9:58

197 views

Sulama işlemi, tarımsal faaliyette önemli bir yere sahip olan bakım işlemlerinden bir tanesidir. Sulamanın zamanı ve miktarı, bitkinin türüne göre değişiklik gösterir. Bu nedenle üretim yapacağınız bitkinin su isteğini bilmeniz gerek. Mandalina yetiştiriciliğinde sulama işlemi nasıl yapılır, hangi aralıklarla sulama işlemi tekrarlanır? Mandalina yetiştiriciliğinde hangi sulama yöntemi tercih edilir? Bu gibi soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz. 

Sulama işlemi, temel olarak bakım işlemlerinden biridir. Özellikle yağış miktarının yetersiz olduğu bölgelerde, üretimin devam edebilmesi için yapılan bir bakım işlemidir. Yukarıda üretilen bitkilerin sulama isteğinin farklılaşabildiğini söylemiştik. Bazı bitkiler iklim olarak ortalama sıcaklık değerlerinin üstünde bir iklime ihtiyaç duyarlar. Bu bölgelerde yağış miktarı iklime bağlı olarak değişebilir. Yağış miktarının yetersiz olduğu zamanlarda üretimin devamlılığı için sulama işleminin yapılması gerekir.

Mandalina yetiştiriciliğinde de sulama takviyesine ihtiyaç duyar. Bunun en temel sebebi ise yetiştirildiği iklimsel özelliklerdir. Ülkemizde mandalina yetiştirilen bölgeler, yoğun olarak Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetiştirilmektedir. Bu bölgelerin ortak özelliği hâkim olan iklim tipidir. Her iki bölgede de Akdeniz iklimi görülür. Akdeniz ikliminde yaz ayları oldukça kurak geçer. Akdeniz iklimi görülen bölgelere genellikle nisan ayından sonra yağış olayı çok fazla yaşanmaz. Bu durum mandalina üretimi için ek olarak sulama yapılmasına ihtiyaç olduğunu gösterir. Ancak mandalina ağacı, sulama ihtiyacı duyulan ancak suyu çok fazla seven bir bitki değildir. Aşırı sulama yapılması durumunda neme bağlı hastalıkların ortaya çıkması mümkündür.

Mandalina Bahçesini Sularken Toprağın Yapısına Dikkat Edin! 

Mandalina iklim ve toprak yapısı olarak seçici bir meyvedir. Sıcaklık değeri düşük iklimlerde mandalina yetiştiriciliği yapılmaz. Bu nedenle üretim alanı ülkemiz içerisinde oldukça sınırlıdır. Bunun yanı sıra toprak yapısı olarak hafif ve ağır topraklarda yetiştiriciliği yapılması pek tavsiye edilmez. Ağır topraklarda mandalina yetiştirilmemesinin temel sebebi, toprağın sıklık derecesinden dolayıdır. Ağır topraklarda mandalina yeterince kök salamaz. Hafif topraklar, kök ilerlemesi açısından uygundur ancak nem ve taban suyu açısından mandalina için yetersizdir.

Ağır toprak üzerinde yetiştirilen mandalinaya sulama işlemi yapıldığında suyu çok fazla hapsettiği için, mandalina ağaçlarında hastalıkların oluşmasına sebep olacaktır. Ayrıca mandalina ağacının kökleri ağır toprakta havalanma ihtiyacını gideremeyeceği için verimli bir üretim süreci olmayacaktır. Hafif topraklarda sulama işlemi yapılırken, su fazla geçirgen yapıya sahip olduğu için suyu iyi muhafaza edemez. Bu nedenle sürekli olarak sulama işleminin tekrar edilmesi gerekir. Sulama işleminin sürekli yapılması hem su kaynağı hem de emek açısından sıkıntı yaratabilir. Bu nedenle tınlı-kumlu ve tınlı-killi topraklar, mandalina yetiştiriciliği için en uygun toprak tipleridir. Sulama yapıldıktan sonra mandalina ağacının ihtiyaç duyduğu suyu ve nemi sağlayabilir. Bu nedenle üretim yapılan toprakla sulama arasında paralel bir ilişki vardır.

Mandalina Yetiştiriciliğinde Kullanılan Sulama Yöntemleri Nelerdir?

Mandalina yetiştiriciliğinde sulama işleminin önemli olduğu kadar, hangi sulama yöntemi ile sulama yapılacağı da önemli olan bir diğer konudur. Sulama işlemi, farklı şekillerde yapılabilir. Ancak burada önemli olan, üretilen bitki için hangi sulama yönteminin önemli olduğudur. Yanlış yöntemle yapılan sulama işlemi, verimi artırmak yerine düşürebilir. Bu nedenle doğru olan sulama yöntemini tercih edin.

Mandalina yetiştiriciliğinde kullanılan sulama yöntemleri genel olarak 4 şekilde gerçekleştirilir. Bunlar; 

  • Yüzey (Salma) Sulama 
  • Yağmurlama Sulama 
  • Damla Sulama 

Bu sulama yöntemleri arasında en az tercih edileni yüzey sulamadır. Yüzey sulama yapılırken toprağın fazla su miktarına maruz kalması, fazla neme bağlı hastalıkların meydana gelmesine sebep olabilir. Yağmurlama sulama, mandalina yetiştiriciliğinde yaygın olarak kullanılan bir diğer sulama yöntemidir. Yüzey sulama yöntemine göre daha az su miktarı ve işçiliğe ihtiyaç duyar. Yağmurlama sulama yapacaksanız, kısa boylu yağmurlayıcıları tercih edebiliriniz. Damla sulama maliyet olarak diğer yöntemlerden biraz fazla olsa da işçilik ve sulama verimi açısından oldukça faydalıdır. Ancak damla sulama tercih ediyorsanız, damlayıcıların yerini sık sık değiştirmenizi tavsiye ederiz.