Mandalinanın Faydaları Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 07:36

Mandalinanın Faydaları Nelerdir?

Mandalinanın Faydaları Nelerdir?
Son Güncelleme :

09 Aralık 2021 - 9:58

108 views

Ülkemizde üretimi yapılan ve kış aylarının en sevilen meyvelerinden biri olan mandalinanın sağlığa faydası saymakla bitmiyor. Mandalinanın sağladığı faydalara geçmeden önce mandalina üretimi, ülkemizde belli bölgeler içerisinde gerçekleştirildiğini söyleyebiliriz. Bunun en temel sebebi olarak, iklim seçiciliğini söyleyebiliriz. Mandalina, iklim isteği olarak seçici bir bitkidir. Bu nedenle iklimsel uygunluğun sağlanamadığı bölgelerde mandalina yetiştiriciliği yapılmaz.

Ülkemizde en fazla Akdeniz ve Ege bölgelerinde üretimi yapılan mandalina, yine de talebi karşılayacak düzeyde üretilemiyor. Bunun temel sebebi olarak yanlış uygulamaların üretim sürecine dahil edilmesinden dolayı olduğunu söyleyebiliriz. İklim olarak Akdeniz iklimi mandalina üretimi için uygun iklim tipidir. Bu nedenle ülkemizde belli bir bölgede mandalina üretimi yapıldığını söyleyebiliriz.

Mandalina, besin değeri açasından zengin bir meyvedir. İçerdiği besinler sayesinde insan sağlığına büyük katkılar sağlar. Hem lezzetinden hem de insan sağlığına sunduğu faydalardan dolayı mandalina tüketimi, bol miktarda gerçekleştiriliyor. Kış dönmelerinde pazar tezgahlarımızı süsleyen mandalinanın ne gibi faydaları varmış, gelin birlikte öğrenelim.

A vitamini Bakımında Zengin Bir Meyvedir!

Genel olarak A vitaminin diş ve cilt sağlığı üzerinde yapıcı etkileri olduğunu söyleyebiliriz. A vitamini içeren besinlerin tüketilmesi durumunda diş sağlığına fayda sağlamış olursunuz. Bunun yanı sıra A vitamini cilt sağlığı üzerinde de oldukça etkilidir. A vitamini içeren besinlerin tüketilmesi durumunda cilt yenilenir, daha parlak bir hal alır. Bu nedenle A vitamini bulunan besinlerin tüketerek diş ve cilt sağlığınızı koruyabilirsiniz. Mandalina meyvesi, A vitaminin bol miktarda bulunduğu bir besindir. A vitamini takviyesine ihtiyaç duymanız durumunda mandalina tüketerek bu ihtiyacınızı giderebilirsiniz.

Mandalina C Vitamini Kaynağıdır!

İnsan sağlığına C vitaminin sağladığı faydalar saymakla bitmez. C vitamininin sağladığı en temel etkilerden biri antioksidan özelliğidir. Bu özelliği sayesinde vücudunuzda bulunan oksidanların atılmasına yardımcı olur. Vücudun direnç kazanmasına fayda sağlar. Ayrıca hasarlı hücrelerin kendini yenileyebilmesine de yardımcı olur. C vitamini mandalina meyvesinde bol miktarda bulunuyor. Mandalina tüketmeniz durumunda vücudunuzda antioksidan görevi görür. Daha sağlıklı olmanıza yardımcı olur. Bunun yanı sıra mandalina tüketmek, A vitamininde olduğu gibi cilt ve saç sağlığı için oldukça önemlidir.

Bunun yanı sıra kemik sağlığı açısından mandalina tüketilmesinin önemi büyüktür. Kemik sağlığı ve kemik gelişimi için C vitamini açısından zengin besinlerin tüketilmesi, özellikle çocukların gelişim dönemi üzerinde etkilidir. Bu nedenle çocuklarınızın mandalina tüketmesine özen gösterin. C vitaminin yanı sıra potasyum maddesi açısından zengin oluşu da kemik sağlığı ve sağlamlığı için oldukça önemlidir.

Mandalinada Lif Bulunur! 

Uzmanlar sindirim sistemi ile ilgili sıkıntı yaşayan insanlara lif değeri yüksek besinler yemesini tavsiye eder. Çünkü lifli besinler, bağırsak sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasında yardımda bulunur. Bu sayede şişkinlik, kabızlık gibi problemlerden kurtulursunuz. Bunun yanı sıra lifli besinler size tokluk hissi verir. Bu sayede fazla yemek yeme alışkanlığınız da geride bırakmış olursunuz. Mandalina lif değeri oldukça yüksek olan bir besindir. Bu nedenle yeterli miktarda mandalina tüketmeniz durumunda vücudunuzun ihtiyaç duyduğu lif maddesini gidermiş olursunuz.

Hazımsızlık problemine bağlı şişkinlik ve kabızlık yaşayan insanların mandalina tüketmesi bu açıdan oldukça önemlidir. Ayrıca kilo vermek isteyen insanların listelerinde mandalina meyvesini görmek şaşırtıcı olmayacaktır. İnsana tokluk hissi verdiği için, fazla besin tüketilmesinin önüne geçer.

Mandalinanın etli kısmının üstünde bulunan liflerle birlikte tüketilmesi bunun için oldukça önemlidir. Size tavsiyemiz, kabuk artığı gibi görünen lifleri mandalinadan ayırmadan birlikte tüketmeye özen gösterin. Bu sayede daha çok faydasını görebilirsiniz.