Nar meyvesi, ağaçlı bir meyvedir ve ağacın gövde ve dal kısımlarında dikenler bulunmaktadır. Narın iç kısmında minik minik tanecikler bulunur ve taneciklerin rengi kırmızıdır. Nar meyvesi türüne göre tadı tatlı ya da ekşi olabilir. Ülke vatandaşlarımızın severek tükettiği meyveler arasında yer alır. Minik taneleri olduğu için, nar yerken dikkatli olmanız gerekebilir. Dünyada ve ülkemizde nar yetiştiriciliği yapılmaktadır. Özellikle ülkemizde nar üretimi eski zamanlara kadar dayanır. Yani yeni üretilmeye başlayan bir meyve değildir. Ancak üretim alanı sınırlı bir şekilde kalmıştır. Nar üretenler büyük ölçekli pazarlama için değil kendi tüketimleri için yetiştiriyorlardı. Nar meyvesinin pazar sektöründe yer alması ve bu amaçla üretilmeye başlanması 2000’li yılların başına denk geldiği söylenebilir.
Nar meyvesi, iklim açısında seçici bir meyvedir. Gerekli iklimsel koşulların sağlanmaması durumunda, üretim noktasında aksamalar meydana gelebilir. Bu nedenle iklim faktörü, nar üretiminde gerekli ve önemli bir etkendir. Nar meyvesi sıcak havayı sever. Yüksek sıcaklıklara hatta kuraklığa karşı direnç gösterebilen meyvelerdendir. Nar için tavsiye edilen iklim koşulu, Akdeniz iklimidir. Akdeniz iklimi görülen bölgelerde nar yetiştiriciliği yapılmaktadır. Nar meyvesi sıcak kadar soğuğa da dayanıklı bir bitkidir. Örneğin sıcaklığın -10 dereceye kadar düştüğü bölgelerde, nar ağacı direnç gösterebilir. Yağış faktörü nar üretimi etkileyen bir diğer durumdur. Yaz aylarında sulanan nar ağacı, ürün açısından doygun ve verimli mahsul verebilir. Ancak yağış miktarının fazla olduğu bölgelerde nar yetiştiriciliği yeteri kadar etkili bir şekilde yapılamaz. Yağıştan dolayı oluşan mantarlar, nar ağacına genellikle zarar verir. Ayrıca fazla yağışın olması nar ağacının kökünde çürümelere sebep olabilir.
Ülkemizde nar yetiştiriciliği, Akdeniz ikliminin etkili olduğu bölgelerde yapılmaktadır. Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde aktif ve verimli olarak nar üretimi yapılmaktadır. Nar yetiştiriciliğinde öne çıkan illerimiz başta Antalya olmak üzere, Mersin, Muğla ve Adana’dır. Nar ürünü ihracatta kullandığımız bir tarım ürünüdür. Ülkemizde üretimi yapılan narın 1/3 oranı diğer ülkelere ihraç edilir. Nar meyvesi ihraç ettiğimiz ülkelerin başında Rusya gelmektedir.