Her bir tanesi dökülmeden yemeye çalıştığımız ve sabırla ayıkladığımız ya da ayıklamadan elimize gelen taneleri hemen tükettiğimiz nar meyvesi nasıl yetişir merak ediyor musunuz? Gelin o halde nar ağacının nasıl yetiştiğini ve yetiştirirken nelere dikkat etmeniz gerektiğini birlikte inceleyelim.
Nar uzun yıllardan bu yana ülkemizde üretilen ve tüketilen bir meyvedir. Nar meyvesinin tadına, tane boyutuna, tane rengine, ağaç yapısına göre pek çok çeşidi bulunmaktadır. Ülkemizde yetişen nar çeşitleri; ekşi nar, katırbaşı nar, mayhoş nar, tatlı kırmızı taneli nar, tatlı beyaz taneli nar, çekirdeksiz kırmızı nar, çekirdeksiz beyaz nar, milisi nar, piç nar, ağacı dikensiz nar örnek olarak verilebilir. Hangisini tüketeceğinizi ise tamamen damak tadınıza bağlıdır.
Nar ağacı nasıl yetiştirilir? Verimli bir nar hasadı yapabilmek için dikkat etmeniz gereken bazı faktörler bulunur. Narın üretileceği bölgenin ikliminin ve toprağının nar yetiştiriciliği için uygun olması gerekir. Nar meyvesi sıcağı seven bir meyvedir. Ayrıca kuraklık döneminde bile sıcağa karşı direnç gösterebilen bir meyvedir. Bu nedenle nar yetiştirilecek bölgenin yaz ve kış sıcaklığı arasındaki ortalama farkın düşük olması gerekmektedir. Ülkemizde Akdeniz ikliminin görüldüğü bölgeler nar üretimi için en ideal yerlerdir.
Toprak yapısı olarak nemli ve serin topraklar, nar üretimi için uygundur. Genel olarak her toprak tipinde nar yetiştiriciliği yapılmaktadır. İklim ve toprak şartları sağlandıktan sonra hangi amaçla üretim yapılacağına karar vermek gerekir. Ticari amaçlı mı yoksa kişisel olarak mı üretileceğine karar verildikten sonra üretime başlanabilir.
Dikme işleminde geçilmeden önce seçilen arazinin sürme ve gübreleme işleminin yapılması gerekmektedir. Nar ağacı geniş alana yayılan bir ağaç türü değildir. Bu nedenle açılacak çukurların mesafesi ona göre ayarlanmalıdır. Nar fidanı için açılacak çukurun çapı için 40-60 cm idealdir.
Nar yetiştiriciliğinde dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta aşılamadır. Nar ağacı, 1 yaşını geçtiğinde aşılama işleminin yapılması gerekmektedir. 1 yaşını geçen fidan, yerden yüksekliği 30 cm olacak şekilde kesilir. Yöntem olarak kalem ya da göz aşısı tercih edebilirsiniz.