Ördek Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır ?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 04:16

Ördek Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır ?

Ördek Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır ?
Son Güncelleme :

08 Temmuz 2022 - 18:00

437 views

Kümes hayvanları yetiştiriciliği tüm dünyada, az sermaye ile başlayabileceğiniz bir iş olmaktadır. Bakımı nispeten diğer hayvanlara göre daha rahat ve daha az masraflıdır. Kanatlılar tüm dünyada halkın en önemli protein kaynağı olmaktadır, bununla beraber devletimiz de bu konuda kanatlı hayvan yetiştirmek isteyen kişilere destek çıkmaktadır.

Ördek yetiştiriciliği bu sektörlerden sadece birisidir. Her hayvanın kendine has özelliği ve kendine has bakım şekli vardır. Gelin bunlara beraber bakalım

Hava Şartları Önemli Mi?

Ördek yetiştiriciliği için özel hava şartları gerekmemektedir, ördekler zorlu iklim şartlarına karşı dirençli hayvanlardır. Ördekler her türlü iklime kolaylıkla uyum sağlayabilirler. Genellikle kuşlar soğuk havaları sevmez fakat bu canlılar soğuk iklim koşullarında bile yetiştirilebilir.

Ördek Yetiştirmek için 3 farklı yol vardır, bunlar :

  • Günlük ördek yavrusu beslemek 
  • Damızlık sürü satın alıp ve üretilen yumurtalardan civciv çıkarmak 
  • Bir kuluçka makinesi ve kuluçkalık ördek yumurtası satın alıp ve civcivler çıkarmak

Dipnot : Ördekler suyu seven canlılardır onlar için yeşil bir alan ve kümeslerinde yüzme havuzu bulunmalıdır. Ayrıca barınaklarında uygun altlık malzemesi kullanılması ve ısıtma ve havalandırma sistemlerinin mutlaka olması gerekmektedir. Kümes havalandırması kuşların sağlığı açısından önemli olmaktadır. 

Dipnot : Son dönemlerde kanatlı yetiştiriciliği salma olarak tercih edilmektedir. Diğer ördek türlerine göre daha ekonomiktir. Ama genel olarak yetiştiricilik için tavsiye edilen ırklardan birisi pekin ördeği olmaktadır. Pekin ördeği etlik olarak tercih edilen ırklardan olmaktadır. Ve etinin ülkemizde ve yurt dışında, talebi yüksek olmaktadır.

Günlük Ördek Beslemek

Bazı ördek yetiştiriciler, yumurtadan yeni çıkmış ördekleri satın alıp, 20 gün besler ve bunu çeltik tarla sahiplerine satarlar. Bu ördekler tarlada ki haşereleri ve böcekleri yiyerek tarla sahiplerinin yararına dokunur. Aynı zamanda ördeklerin gübreleri ise toprağı zenginleştirir.

Damızlık ördek yetiştirmek

Sağlıklı bir sürü sahibi olmak için bazı önemli konular vardır. Damızlık olarak seçmek istediğiniz ördeklerin sağlıklı olmasına çok dikkat edilmelidir. Alacağınız ördeklerin güçlü olması da ayrı bir husustur.

Alınan ördeklerin cinsiyet sayıları aynı olmalıdır. Erkek sayısı dişi sayısından fazla olursa grupta çatışmalar çıkabilir. Bu sebepten ötürü bazı ördekler telef olabilir. Bunun yaşanmaması için eşit sayıda alınmalıdır.

Damızlık ördeklerinde yumurtaların sağlıklı olması için ördeklerin alacağı besin değerlerini tam karşılamalısınız. Vücutları gereken besinleri almalıdır.

Döllü yumurtalardan civciv çıkarmak

Bunun için bir kuluçka makinesi gereklidir. Döllü yumurtalardan civciv çıkarmak en güvenilir ve temiz yoldur maliyet açısından da diğer yöntemlere göre daha ucuz bir yoldur. Burada dikkat edeceğiniz şey ise yumurtaların sağlıklı olup olmadığıdır. Bunlardan ziyade hiç araştırmadığınız, tanımadığınız, bilmediğiniz çiftliklerden yumurta satın almanız bizim tarafımızca tavsiye edilmiyor. Bildiğiniz bir yer varsa güvenilirse oradan satın almanız sizin yararınıza olacaktır.

Sonuç Olarak

Ördek çiftliği kurmak diğer kanatlı hayvanlara göre çok daha basit ve maliyetsizdir. Yaşayacakları alan temiz olsun , yüzecekleri bir yer ve yeşil bir alan ile rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Ama en önemli faktör kontrol etmeyi ihmal etmemenizdir. Aksi halde başlamadan bitebilir.