Organik tarım gelecekte nasıl bir seviyeye gelecektir, organik üretime devam edilecek mi? Organik tarım hayatımızda ne gibi bir öneme sahip? Organik tarım gerekli mi? Bu gibi sorular üreticimizin merak ettiği sorular arasındadır.
Organik tarım yöntemleri, uzun yıllardır ülkemizde uygulanan tarım uygulamaları arasında yer almaktadır. Organik tarım uygulaması endüstriyel tarım uygulamasına alternatif olarak ortaya çıkmış bir uygulamadır. Organik tarımı tercih etmemize sebep olabilecek pek çok neden sayabiliriz. Ancak öncelikle bu işle uğraşanların yani üreticilerimizin organik tarım hakkında bilinçlendirilmesi gerekir. Çünkü bu işi yönetecek ve devam ettirecek olanlar üreticilerimizdir.
Bu nedenle organik tarımla ilgili ön yargısı olan üreticilerimiz varsa önce bunların yıkılması gerekmektedir. Diğer türlü tarımsal üretim sürecinde endüstriyel üretim mi organik üretim mi diye sürekli ikilemde kalınır. Organik tarımın devamı ve gelecekte de devam ettirilmesi için üreticimize düşen görev büyüktür.
Sağlıklı bir hayat istiyorsak, organik beslenmek zorundayız. Bu sadece insanlar için geçerli olan bir gereksinim değildir. Diğer türlü hayvan alem ve doğa da tarımsal üretimde kullanılan kimyasallardan olumsuz yönde etkilenmektedir. Kimyasal içerikli ilaç ve gübrelerin kullanıldığı tarım uygulamalarında üretim veriminde artış olduğu inkar edilemeyecek bir gerçektir. Ancak bu durum dünya sağlığını tehdit ettiği gerçeğini değiştirmez. Bu nedenle kimyasal içerikli maddelerin kullanılmadığı bir tarım uygulaması dünyada bulunan tüm canlılar için daha gereklidir.
Peki bizim hayatımız için bu kadar önemli olan bir tarım uygulamasını nasıl geleceğe taşıyabiliriz?
Bu soru için atılabilecek ilk adım sertifikalandırma işlemidir. Organik ürünün sertifikalandırılması gerekmektedir. Organik tarıma duyulan ilgi ve talep her geçen gün artmaktadır. Ancak bu artışa kayıtsız kalınması organik tarımın gelişmesini engeller. Sertifikalandırma işlemi hem üretici hem tüketici hem de ürünü güvence altına alan bir uygulamadır. Bu nedenle gereklidir.
Çevre sağlığı açısından organik tarımın önemi tartışılmaz bir konudur. Ancak organik tarıma verilen destek yetersizdir. Bu nedenle depolama, ambalajlama ve pazarlama alanlarına destek verilmesi organik tarımın geleceğe taşınmasını mümkün kılabilir.
Organik üretime teşvik politikaları ile organik tarım gelecek nesillere aktarılabilir.