Patatesin Faydaları Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 03:52

Patatesin Faydaları Nelerdir?

Patatesin Faydaları Nelerdir?
Son Güncelleme :

08 Haziran 2021 - 10:24

63 views

Patates ekonomik olarak bütçeyi fazla aşmayan besinler arasında yer alıyor. Sağlıklı se44bze çeşitleri arasında sayılabilecek patatesin ilse pek çok faydası olduğu söylenilebilir. Gerek sağlığa olan faydaları gerek ise cilt ve saça olan faydaları sayesinde patates tercih edilen besin grubu arasında bulunuyor denilebilir.


Peki, patates neye iyi gelir? Patates hangi hastalıları iyi gelir? Patatesin faydaları nelerdir?
Patates kan şekeri kontrolünü sağlamaya yar5dımcı olabilir içerisinde nişasta bulunması sayesinde kan şekeri kontrolünü kolaylaştırabilen bir özellik göstermeye yardımcı olabilir.
Patates yüksek oranda lif içeren besin grubunda yer alır. Bu neden ile patates uzun süreli tokluk sağlar ve metabolizma üzerinde olumlu etkileri bulunabilen besin grupları arasında yer alır. Ayrıca lif bağırsak ve4 mide problemlerinin giderilmesine de3 yardımcı bir özellik gösterebilir. Bağırsak florası üzerinde düzenleyici bir etkisi olabilecek patates ishal veya kabızlık gibi problemlerin çözülmesinde destek sağlayabilir. Aynı zamanda ülser, mide yanması gibi problemlerin çözümüne de destek olabileceğini söylemek gerekebilir.
Patates glüten içermeyen bir sebze türüdür denilebilir bu sebeple glüten tüketmemesi gereken kişiler tarafından patates tüketimi bir karbonhidrat ve enerji kaynağı olarak görülebilir.


Patates içerisinde bulunduğu bilinen bir bileşen olan triptofan sayesinde sinirlerin gevşemesine yardımcı olarak stresi azaltma üzerinde etkili bir rol oynayabileceği söyleniyor. Vücudumuz bu bileşeni doğal olarak üretemediği için çeşitli gıdalardan bunu temin etmemiz vücudumuz için gereklidir diyebiliriz. Patatesin de bu besinlerin içerisinde yer aldığını söyleyebilmek mümkün gibi görünüyor.


Patates içerisinde bulunan çinko fosfor ve b grubu vitaminleri sayesinde zihinsel sağlığın korunmasında yardımcı olunuyor diyebilmek mümkün. Nörolojik sağlık için de tercih edilen patatesin zihinsel olarak da sağlığa faydalı olduğunu söylenilebilir
Patates içerisinde serotinin hormonunun desteklenmesini sağlayan bu uyarıcı bileşenler bulunur ve mutluluk hormonunun salgılanması üzerinde oluşturduğu etki sayesinde kişinin içerisinde bulunduğu kaygı veya stres durumundan kurtulması üzerinde bir etken olabileceği de biliyor.


Aynı zamanda bağışıklığın güçlenmesine de içerdiği antioksidanlar sayesinde yardımcı olabilen patates bitkisinin faylarından bazılarının bunlar olduğunu söyleyebilmek mümkün. Cilt güzelliği ve saçların da parlaması için de patates farklı yöntemlerde hazırlanarak kullanılan doğal bakım ürünleri arasında yer alan çeşitlerdendir diyebiliriz.