Patlıcanın Faydaları Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 07:30

Patlıcanın Faydaları Nelerdir?

Patlıcanın Faydaları Nelerdir?
Son Güncelleme :

09 Haziran 2021 - 15:43

66 views

Patlıcan sebzesi, yaş sebze kategorisinde yer alan ve dünyada üretimi en çok yapılan sebzeler arasında 4. sırada yer almaktadır. Türkiye patlıcan üretiminde dünyada Çin’den ve Hindistan’dan sonra 3. sırada yer alır. Ülkemizde patlıcan üretimi yoğun olarak yapılmaktadır. Bu durum öncelikle iklimsel uygunla açıklanabilir. Ilıman iklim özelliklerinin görüldüğü bölgelerimizde patlıcan üretimi yapılmaktadır. Ayrıca patlıcan, mutfak kültürümüzde önemli bir yere sahip olan bir sebze çeşididir. Türkiye vatandaşları olarak hem üretim hem de tüketim oranı yüksek bir sebze olduğunu söyleyebiliriz.
Peki patlıcan tüketmenin insan sağlığına ne gibi bir faydası bulunur?
Patlıcan sebzesi, ülkece çok tükettiğimiz sebzeler arasında yer almaktadır. Ana yemek olarak, yemekte ek olarak, meze olarak, turşu yaparak, kurutarak, közleyerek ve sayamadığımız birçok şekilde patlıcanı değerlendirir ve tüketiriz. Peki bu tüketim sonunda bize ne gibi faydalar sağlar.
Öncelikle patlıcan tüketmek, kemik sağlığı için önemlidir. Bol miktarda patlıcan tüketmek kemik erimesini engelleyebilir. Ayrıca anemi hastalığı olanlar için de yine patlıcan tüketimi önerilmektedir. Patlıcanın içerisinde bol miktarda demir maddesi bulunmaktadır. Demir maddesinin anemi hastalığını engelleyici etkileri bulunmaktadır. Patlıcan tüketerek anemi hastalığı oluşma riskini azaltabilirsiniz.
Patlıcanın diğer bir faydası ile kanserle mücadelede önemli bir etkisi bulunmaktadır. Patlıcanda bulunan besin maddeleri, kanserli hücrelerle mücadele edebilir. Bu etkisinin yanı sıra beyinsel fonksiyonların düzenli çalışması için yine patlıcan tüketmenin etkisi büyüktür.
Patlıcan sebzesi içerisinde kolesterol maddesi ve doymuş yağ yoktur. Vitamin ve mineral değeri açısından zengin bir sebzedir. Özellikle içerisinde bulundurduğu lif maddesi ile hazımsızlık çekenlere kolaylık sağlar. Lif içeren maddeler tüketmek insan sağlığı için önemlidir. Patlıcanın içerisinde de bol miktarda lif maddesi bulunmaktadır.
Ayrıca patlıcan tüketmenin sakinleştirici bir etkisi de bulunmaktadır. Özellikle strese bağlı kalp çarpıntısı yaşayanlar için patlıcan tüketilmesi önerilir. Ayrıca vücuttaki ödemin atılmasına da yardımcı olmaktadır. Kas kasılması sıkıntısı çekenler için patlıcan iyi gelen bir sebzedir. İçerisinde bulunan demir miktarı kansızlığa iyi gelir, kan üretilmesini sağlar.
Ayrıca közlenmiş patlıcan tüketmekte yine sağlığa faydalıdır.