Patlıcanın Zararları Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

26 Temmuz 2024 - 23:38

Patlıcanın Zararları Nelerdir?

Patlıcanın Zararları Nelerdir?
Son Güncelleme :

10 Haziran 2021 - 9:39

212 views

Patlıcan tüketmek insan sağlığına faydası dokunan bir eylemdir. Özellikle patlıcanın içerisinde bulunan besin maddeleri, vitamin ve minerallerin insan vücuduna sağladığı yararlar saymakla bitmez. Patlıcan üretimi ve tüketimi, ülkemizde yaygın olarak yapılmaktadır. Özellikle tüketimin yoğun olması , mutfak kültürümüzde patlıcanı ayrı bir yere taşımıştır. Dediğimiz gibi patlıcanın faydası saymakla bitmez ancak uygun şekilde tüketilmemesinin insan sağlığına zararı da dokunabilir.
Patlıcanı diğer sebzelerden ayıran en önemli özellik içerisinde nikotin bulunmasıdır. U nedenle uygun tüketilmemesi, insan vücuduna yarar değil zarar sağlayabilir.
Patlıcan tüketmenin insan sağlığına ne gibi zararları dokunur?
Patlıcan besin değeri yüksek bir sebzedir. Patlıcan tüketmenin insan sağlığında iyi geldiği pekçok fayda bulunmaktadır. Bu faydalardan en bariz olanı kemik erimesine ve anemi hastalığı üzerine olan etkisidir. Patlıcan tüketmek, kemikleri güçlendirir ve kemir erime riskini ortadan kaldırır. Kemiklerin güçlenmesi durumunda, kemik erimesi yaşanma riski düşer. Ayrıca vücutta anemi hastalığı oluşma riskini azaltır.
Bu ve sayamadığımız pek çok faydanın yanı sıra patlıcanın hem yararı hem de zararı dokunabilir. Patlıcanın zararı dokunmasını, tüketilme biçimi, tüketilme süresi ve bünyesinde var olan maddeler gibi faktörler etkilemektedir. Yani patlıcanı tüketme şeklimiz fayda yerine zarar verebilir. Ayrıca tüketilme süreci de önemli bir faktördür. Her besin maddesinin bir süresi vardır. Bu sürenin üzerinde tüketim gerçekleşmesi durumunda yararı yerine zararı dokunabilir.
Peki patlıcanın ne gibi zararları dokunur?
Patlıcan içerisinde nikotin bulunduran bir sebzedir. Bu nedenle patlıcanı aşırı tüketmek vücutta bazı problemlerin yaşanmasına sebep olabilir. Patlıcanın aşırı tüketilmesi, sigara etkisi yaratabilir. Fazla tüketilmesi, vücuttaki nikotin değerini yükseltir. Bu durum sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına sebep olabilir.
Ayrıca patlıcanı aşırı tüketmek, deride bazı tahribatların oluşmasına sebep olabilir. Deride kaşıntı ve kızarıklık reaksiyonları görülebilir.
Patlıcanı tüketirken dikkat etmeniz gereken en hassas nokta ise, patlıcanı asla çiğ tüketmemeniz gerektiği ile ilgilidir. Çiğ tüketilmesi, zehirlenme durumunun yaşanmasına sebep olabilir. Bu nedenle patlıcan mutlaka közlenerek ya da kızartılarak tüketilmelidir. Közleme ve kızartma işlemi patlıcandaki zehirli madde oranını azaltır.