Salatalık, ülkemizde yetiştirilen bitkilerden biridir. Fide büyükçe yukarı doğru uzar. Bu nedenle salatalık fidesinin büyüdükçe askıya alınması gerekmektedir. Salatalık bitkisi uzadıkça asıldığı materyali sarmaya başlar. Sağlıklı yetişen bir salatalık bitkisinin boyutu yaklaşık, 2 metre kadar uzayabilir. Meyvelerin standart bir boyuta ve uzunluğa sahip olması için uzatılması gerekmektedir. Yetiştirilen salatalık uzadıkça budanması gerekmektedir. Salatalık, yaprakları geniş yer kaplayan bir bitkidir. Bu nedenle yeterli ışık alımını sağlamak için salatalık bitkisin budanması gerekmektedir.
Salatalık bitkisinin verimli bir şekilde yetişebilmesi için hangi iklim tipinde üretilmesi gerekmektedir? Hangi toprak yapısı, salatalık üretimi için uygundur?
Bu gibi sorular üreticimizin sıkça sorduğu ve cevap aradığı sorulardandır. Salatalık bitkisi, ılıman iklim özelliklerinin görüldüğü bölgelerde verimli bir şekilde yetiştirilebilir. Genel olarak salatalık bitkisi, iklim konusunda çok seçici bir bitki değildir. Sadece tundra iklim özelliklerinin görüldüğü bölgelerde salatalık yetiştirilmez. Salatalık bitkisi, soğuk havalara karşı duyarlı bir bitkidir. Düşük hava sıcaklığı salatalık bitkisi kolaylıkla etkileyebilir. Bu nedenle soğuk iklim özelliklerinin görüldüğü bölgelerde salatalık üretimi yapılmaz.
Ortalama sıcaklık değeri 0 derecenin altına indiğinde yani (-) eksi değer aldığında salatalık bitkisi kolaylıkla etkilenebilir. Bu nedenle salatalık ekim dikim zamanını yine hava koşulları belirlemektedir. Salatalık ekim işlemi gerçekleşmeden önce, toprak sıcaklığının en az 11 derece olması gerekmektedir. Toprak sıcaklığı, tohumun çimlenme süreci üzerinde etkili olan bir unsurdur. Toprak sıcaklığı uygun olan topraklarda, tohum çimlenmesi daha kısa sürede ve eksiksiz olarak tamamlanabilir. Ayrıca salatalık tohumunu ekmeden önce ilkbaharda görülen son olaylarının da geçmesi ve cemrenin düşmesi beklenebilir.
Salatalık, sıcak havayı seven bir bitkidir ancak bir o kadar sulanmaya da ihtiyaç duyar. Bu nedenle sıcaklık kadar neme de ihtiyaç duyar. Salatalık, toprak konusunda seçici bir bitki değildir. Ancak su tutma oranı yüksek, tınlı topraklarda verimli bir şekilde yetiştirilir. Toprağın besin değeri açısından doygun olması yine verim oranını arttıran faktörler arasındadır. Topraktaki tuz oranının düşük ve kolay çözülebilen yapıda olması önerilir.