Salatalık Tüketmenin Faydaları Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 07:14

Salatalık Tüketmenin Faydaları Nelerdir?

Salatalık Tüketmenin Faydaları Nelerdir?
Son Güncelleme :

15 Haziran 2021 - 15:52

20 views

İçerisinde bulunan vitamin ve mineral değeri ile insan sağlığına pek çok faydası olan salatalık, ülkemizde üretim ve tüketim açısından önemli bir yere sahiptir. Ülkemizde yetiştirme yöntemleri sayesinde her mevsim salatalık tüketimini sağlayabiliriz. Özellikle sabah kahvaltılarımızın vazgeçilmez bir parçası olan salatalık, salatalarda ve turşu yapımında kullanılarak farklı çeşitlerde tüketilen bir besin maddesidir.

Salatalık tüketiminin insan sağlığına ne gibi faydaları olabilir?

Salatalık tüketimi, sağlık boyutunu fazla düşünmeden günlük rutinlerimizin arasında yerini almış bir besin değeridir. Bu nedenle üretiminin devamlılığı önemlidir. Açık alanda yapılan salatalık üretimi, tül altında da yapılarak (sera)tüketim ihtiyacını karşılar.

Salatalık tüketmenin insan sağlığına sağladığı faydalar saymakla bitmez. Ülkemizde salatalık tüketimi 7’den 70’e herkes tarafından yapılır. Özellikle hamile kadınların tüketimi için önerilen bir yiyecektir. Salatalığın içerisinde bulunan su miktarı yüksektir. Bu nedenle vücudun ihtiyaç duyduğu suyu salatalık tüketerek karşılayabiliriz.

Ayrıca kilo vermek ya da sağlıklı yaşam için hazırlanan suların içerisinde salatalık doğranır. Salatalık tüketimi, insan sağlığını düzene sokar. Salatalığın kalori değeri düşüktür. Bu nedenle salatalık tüketimi kilo aldırmaz aksine kilo vermek için kullanılan besinlerden biridir. Vücutta bulunan toksinin atılmasına yardımcı olur.

Öncelikle salatalık, hamilelik döneminde tüketilmesi gereken bir besindir. Salatalığın içerisinde su oranı yüksektir. Bu durum vücudumuzun su ihtiyacını karşılar. Hamile kadınlar için su tüketimi önemlidir. Sıvı olarak su da tüketebilir, takviye olarak sulu yiyecekler de yiyebilir. Bu nedenle hamile kadınlar bol miktarda salatalık tüketmesi önerilir.

Salatalığın içerisinde bol miktarda A ve C vitamini bulunur. Bu vitaminle hamilelik dönemi ağrılı geçen kadınların ağrılarının hafiflemesine yardımcı olur. Hamile kadınların vücudunun su ihtiyacını karşılamasına yardımcı olur. Özellikle bulantı zamanı oluşan sıvı kaybının giderilmesine yardımcı olur. Kabızlık yaşayan hamile kadınların kabızlığını giderir.

Genel olarak salatalık tüketiminin, kilo vermeye yardımcı olur, ağızda oluşan kötü kokuların oluşmasını engeller. Cilt üzerinde yenileyici ve gençleştirici etkisi bulunur. Bu nedenle kozmetik ve bakım sektöründe salatalık kullanılan bir besin çeşididir. Cilt ve saç bakımında kullanılır.