Salatalık Tüketmenin Zararı Var Mıdır, Varsa Nedir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 06:34

Salatalık Tüketmenin Zararı Var Mıdır, Varsa Nedir?

Salatalık Tüketmenin Zararı Var Mıdır, Varsa Nedir?
Son Güncelleme :

15 Haziran 2021 - 15:51

39 views

Salatalık, ülkemizde sevilen ve bol miktarda üretilen bir bitkidir. Salatalık, sıcak ve nemi seven bir bitkidir. Bu nedenle ülkemizde sıcaklığın yüksek olduğu bölgelerde salatalık yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ticari olarak üretilen bir besin maddesi olmasının yanı sıra, ülkemizde bir avuç toprağa sahip olan insanlar bile salatalık üretimi yapar. Salatalık besini, güne başlarken soframızdan eksik olmayan ve farklı çeşitlerde tüketebildiğimiz bir meyvedir. Gündelik hayatın bir parçası haline gelen salatalık tüketiminin karşılanabilmesi için geniş arazilerde salatalık üretimi yapılmaktadır. Açık alanların yanı sıra seralarda salatalık üretimi yapılarak her mevsim salatalık tüketimi yapabilmemiz mümkün hale gelir.

Peki salatalık tüketmenin zararı var mıdır, varsa insan sağlığına ne gibi zararlar verebilir?

Salatalık tüketimi insan sağlığı için önemli bir yere sahiptir. İnsan vücuduna sayılamayacak kadar çok fayda sağlamaktadır. Ancak her besin maddesinde olduğu gibi salatalık tüketiminin faydası olduğu kadar zararı da bulunur. Özellikle tüketim noktasında dikkat edilmesi gerekir. Salatalık tüketimi uygun bir şekilde yapılmadığı takdirde, insan vücuduna yarardan çok zarar vermeye başlar. Bu nedenle salatalık tüketirken dikkat edilmesi gereken noktalar bulunur.

Öncelikle salatalık sevilerek tüketilen ve tüketildiğinde insan vücuduna katkı sağlayan bir besin maddesidir. Ancak salatalığın fazla tüketimi, insan sağlığına zarar vermeye başlar. Aşırı şekilde tüketilen salatalık, insanın zehirlenmesine sebep olabilir. Salatalığın kabuğunda yüksek toksinler bulunmaktadır. Fazla tüketilmesi durumunda bu toksinler, insanın zehirlenmesine sebep olabilir.

Salatalığın içerisinde bol miktarda su bulunduğu için fazla tüketilmesi durumunda, insan vücudunda bulunan suyun atılmasına neden olabilir. Bu durum insan vücudunda bulunan su dengesinin bozulmasına neden olabilir.

Bazı salatalıklar, az sulanmadan dolayı tadı acılaşabilir. Tadı acı olan salatalıklar, alerjisi olan insanların ciltlerinde büyük hasara sebep olabilir. Ayrıca salatalık antioksidan etkisi olan bir besindir ancak 7 gün boyunca sürekli tüketilmesi durumunda antioksidan özellik oksidan bir hal alır ve insan vücudunda bulunan bakterilerin çoğalmasına sebep olabilir.

Salatalık tüketimi böbrekleri hızlı çalıştırdığı için, fazla tüketilmesi durumunda ishal ve karın ağrısı yapabilir.