Şeftalinin Faydaları Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 09:11

Şeftalinin Faydaları Nelerdir?

Şeftalinin Faydaları Nelerdir?
Son Güncelleme :

09 Haziran 2021 - 13:43

19 views

Yaz aylarımızın vazgeçilmez meyvelerinden biri olan şeftalinin ne gibi faydaları vardır? Birçoğumuz şeftali meyvesini taze tüketirken ya da meyve suyunu içerken bize ne gibi faydalar sağladığını düşünmeden tüketiriz. Halbuki şeftalinin insan sağlığı üzerinde saymakla bitmeyecek kadar fazla faydası bulunur.
Anavatanı Çin olarak kabul edilen şeftali meyvesi, ülkemizde de yetiştirilen meyvelerden biridir. Tek mevsimlik bir meyve olduğu için, sadece yaz aylarında tüketebileceğimiz bir meyve olarak düşünebiliriz. Ancak şeftali meyvesi mutfak sektöründe pek çok farklı şekilde değerlendirilebilen bir meyvedir. Şeftaliyi taze bir şekilde tüketebilir, suyunu sıkarak içebilirsiniz. Ayrıca reçel olarak şeftaliyi kullanabilir ve lezzetli reçeller elde edebilirsiniz. Ayrıca kozmetik sektöründe de şeftali özlü bakım ürünlerini görmeniz mümkündür.
Ülkemizde genellikle kış aylarının ılık geçtiği, Akdeniz ve Ege bölgelerinde şeftali üretimi yapılmaktadır. İl olarak ise özellikle Bursa ilimizin ürettiği şeftali kalitesi ve miktarı ile ön plana çıkmaktadır.
Şeftali meyvesinin içerisinde bol miktarda A, C, E ve K vitaminleri bulunmaktadır. Şeftali meyvesi özellikle anti kanser özellikleri bulunan bir meyvedir. Şeftali meyvesinin içerisinde fenolik ve karotenoid bileşenleri bulunur. Bu bileşenler kanserli hücrelerle mücadelede önemli bir işleve sahiptir. Kanserli hücrelerin büyümesini engeller.
Şeftali tüketmek, kemiklerin sağlamlaşması için önemlidir. Hem kemik sağlığı hem de diş sağlığı için şeftali tüketilmesi önerilir. Şeftalinin içerisinde bulunan fosfor miktarı, dişleri ve kemikleri güçlendirir.
Şeftali tüketmenin, yaşlanma karşıtı bir etkisi de bulunmaktadır. Şeftali içerisinde bulunan çinko yaşlanmayı geciktirir. Ayrıca şeftalide bulunan su miktarının fazlalığı, vücudun ihtiyaç duyduğu su gereksiniminin sağlanmasında da önemli rol oynar.
Ek olarak, saç dökülmesine karşı, şeftali tüketiminin olumsu etkileri olduğu söylenmektedir.
Sinir sistemini düzenleyen ve sağlıklı bir şekilde işlemesine yardımcı olan şeftali tüketimi, aynı zamanda beyinsel kökenli hastalıkların oluşmasını ve oluşan hastalığın ilerlemesini de önlemektedir. Örneğin alzheimer hastalığının oluşma riskini azaltmaktadır.
Bu faydaların yanı sıra, kolesterolü düşürücü etkileri de bulunmaktadır. Şeftalide bulunan fenolik bileşenler kötü kolesterol miktarının düşmesine yardım eder. Ayrıca şeftalide bulunan A ve C vitaminleri göz sağlığı için faydalıdır.