Tekirdağ Soğanı Tescillendi!Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

25 Haziran 2024 - 20:47

Tekirdağ Soğanı Tescillendi!

Tekirdağ Soğanı Tescillendi!
Son Güncelleme :

04 Kasım 2022 - 9:22

43 views

Tekirdağ soğanı artık tescilli ürünler arasında anılacak. Coğrafi işaret için başvuru yapılan ve değerlendirme sürecine dahil edilen Tekirdağ soğanında sona ulaşıldı ve 21 eylül tarihi ile artık tescillenenler listesine adını yazdırmış oldu. Tekirdağ soğanını diğerlerinden ayrılan temel özelliği nedir? Sorusunun cevabı ise yazımızın devamında.

Soğan bilindiği gibi Türk mutfağında en çok kullanılan yemek malzemelerinden biridir. Mezelerde, sıcak yemeklerde, çorbalarda kısaca pek çok yemekte lezzeti artırmak için soğan kullanılır. Her besinde olduğu gibi soğanın da türleri var. Buna en iyi örnek ise Tekirdağ soğanı. Tekirdağ soğanı geçmişte de adı biliniyordu, özellikle Osmanlı mutfağında adının Tekirdağ soğanı olarak geçmesi ve saray yemeklerinde bilhassa tercih edildiği belirtilmekte. Tekirdağ soğanı türevlerine oranla daha sert yapıya sahiptir. Bu da olumsuz hava şartlarına karşı dayanıklılığını artırmaktadır. Yapısının sert olması veya tadının diğerlerine oranla biraz daha acı olması yemeklerde kattığı lezzeti etkilemez. Bilhassa Tekirdağ soğanının sıcak ya da soğuk fark etmeksizin pek çok yemekte lezzeti artırdığı belirtilmektedir. Hali ile durum böyle olunca da tescillenmemesi için hiçbir neden kalmıyor.  

Tekirdağ’da Tescillenen Ürün Sayısı 8 Oldu!

Tekirdağ tescilli ürünler konusunda listesi bir hayli artmaya başladı. Daha önceki süreçlerde Malkara Eski Kaşarı, Tekirdağ Köftesi, Karacakılavuz Dokumaları, Tekirdağ Peynir Helvası, Yapıncak Salamura Asma Yaprağı Tekirdağ’ın coğrafi işaret almış meşhur ürünleri olarak kayda geçmişti. Bunlara bir yenisi de Tekirdağ soğanı oldu.

Tescillenmesinin ardından Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım bizzat soğan tarlasında gerçekleştirdiği ziyaretinde Tekirdağ Soğanı tescil süreci hakkında açıklamalarda bulundu. Vali Yıldırım; Tekirdağ soğanın geçmişte ve günümüzde yemeklerde öncelikli tercihlerden olduğuna vurgu yaparken, tescil sürecinde Tekirdağ Soğanının öne çıkan özelliği olarak sert yapısına dikkat çekti. Coğrafi işaret almak için yapılan başvuruda olumlu sonuç elde etmek için diğer soğan türlerinde olmayan ancak Tekirdağ Soğanında bulunan özellikler arasında kış şartlarına dayanıklılığı ve acı tadına rağmen yemeğin lezzetini artıracak niteliklerine sahip olduğu belirtildi.

Vali Yıldırım; gelecek dönemde daha geniş alanlarda Tekirdağ soğanı ekimi gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirtilirken, sulama imkanlarının artırıldığı ölçüde farklı bölgelerde de Tekirdağ Soğanına yetiştiriciliğine başlanmasının önemine de vurgu yaptı.