Trüf Mantarı Besin Değerleri Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 06:38

Trüf Mantarı Besin Değerleri Nelerdir?

Trüf Mantarı Besin Değerleri Nelerdir?
Son Güncelleme :

09 Temmuz 2021 - 8:39

569 views

Trüf mantarı yurt dışı ülkelerinde özellikle İtalya’da çok popüler bir besin kaynağı haline gelmiş olan ülkemizde de bu mantar türünün yetiştirilmeye başlandığı yerler araştırılmaya başladı. Hem yetiştiricisine çok kazandırıyor hem de tüketenlerin sağlığına pek çok yararı olduğunu söyleyebileceğimiz trüf mantarının besin değerleri sıklıkla internet üzerinden araştırılan konular arasında yer alıyor diyebiliriz. Sağlığa da pek çok faydası bulunan trüf mantarı yüksek besin değerleri hem de içeriğindeki yüksek diyet lifi sayesinde pek çok kişinin favori besin ürünleri arasında yerini alabilir pek çok çeşit farklı farklı lezzetlerde trüf mantarı bulunabilse de ortalama olarak bir trüf mantarı içerisindeki besin değerlerinden bahsedecek olursak:


Hem vitamin hem de mineral kaynağı bir besin olan trüf mantarının ortalama bir porsiyonu 100 gr civarındadır ve içerisinde bol miktarda vitamin ve mineral vardır.

Trüf Mantarında Hangi Vitamin Ve Mineraller Bulunur?

Trüf mantarının içerisinde A. B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, C, D2, E, K1, K2 vitaminlerine rastlanabileceği gibi içerisinde ayrıca insan sağlığına oldukça faydalı olan Provitamin D2 de tespit edilmiştir. Ayrıca içerisinde bir miktar anandamid kimyasalı tespit edildiği söyleniyor. Bu bileşen mutluluk molekülü olarak Bilim insanları arasında anılıyor diyebilmek mümkün olabilir. Kişinin daha olumlu bir ruh haline girmesine stresten uzaklaşmasına depresyondan kurtulabilmesine yardımcı olabilen bir bileşim olarak görülüyor. Ayrıca bu molekülün iştah açıcı bir özelliği olduğu da söyleniliyor.

Trüf Mantarı Kaç Kalori?

Bir porsiyon yani 100 gram trüf mantarı ortalama olarak 284 kalori civarındadır diyebiliriz. İçerisinde bol miktarda diyet lifi protein ve karbonhidrat bulunduran trüf mantarı sodyum ve potasyum içeriği olarak da yüksek görünüyor.


Şuanda Türkiye’de çok popüler bir gıda olmasa da hem yetiştirici hem de tüketici için oldukça popüler gıdalar arasında yerini almak için hazırlandığını söyleyebileceğimiz trüf mantarı hem egzersiz yapan hem de sağlığına dikkat eden insanların gözde öğünleri içerisinde yerini almaya hazırlanıyor diyebiliriz. Özellikle protein değerleri sayesinde vegan tüketiciler tarafından trüf mantarı oldukça sevilebilir.