Tarımsal faaliyetler, toprağı işleyerek ekip dikme işleminin tamamına verilen isimdir. Tarımsal faaliyetler genel olarak kırsal alanlarda gerçekleşmektedir. Kırsal mecralarda, köylerde gerçekleştirilen tarımsal üretimin tümü tarımsal faaliyetleri kapsamaktadır. Tarımsal faaliyetler bölgeden bölgeye farklılık göstermektedir. Türkiye toplam 7 bölgeden oluşmaktadır. Bu 7 bölgede gerçekleştirilen tarımsal faaliyetlerin başlama süresi, toprağı işleme şekli, tarıma ayırılan süre, ekip biçilen ürün, elde edilen hasat, toprak tipi, iklim koşulları değişir. Bu açıdan bakıldığında Türkiye tarımsal faaliyet noktasında çeşitliliği zengin bir ülkedir. Sebze, meyve ve bakliyat üretimi ülkemizde yoğun olarak yapılmaktadır ve devlet tarafından desteklenmektedir. Türkiye, tarımsal üretimin yoğun olduğu ve ülke vatandaşlarının geçimini tarımsal üretimle temin ettiği bir ülke olarak tarım ülkesi konumundadır. Ayrıca bölgelerde yetişen sebze, meyve ve bakliyatı toprak tipi ve yörenin iklimsel özelliği de etkilemektedir. Türkiye’nin sahip olduğu çeşitli toprak tipleri ve bölgelerdeki iklimsel farklılıklar üretimin seyrini ve çeşitliliğini etkileyen bir noktadır. Bu nedenle Türkiye’de gerçekleştirilen tarımsal faaliyetler 7 farklı bölgede farklı şekilde gerçekleşmektedir.
Türkiye’deki bölgeler, Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi, Akdeniz Bölgesi, Karadeniz Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’dir. İlk olarak Ege Bölgesi’nde gerçekleşen tarımsal faaliyetlere göz atalım. Ege Bölgesi deyince akla gelen ilk tarımsal üretim faaliyetleri incir, üzüm ve zeytin ürünleridir. Ege Bölgesi, Akdeniz ikliminin hâkim olduğu bir bölgedir. Ege Bölgesi’nde yazları sıcak ve kurak kışları ılık ve yağmurlu geçer. Bu nedenle toprağa işlene ürün aynı zamanda iklimsel olarak uyumlu olmalıdır. Ege Bölgesi’nde gerçekleşen tarımsal üretim, zeytin, incir, üzüm, tütün ve pamuk tarımsal üretimi gerçekleşen ürünlerin başında gelmektedir.
Türkiye’deki bir diğer bölge olan Marmara Bölgesi ilkim açısından çeşitliliğe sahip olduğu için üretilen tarım ürünleri de farklılık ve zengin çeşitlilik göstermektedir. Marmara Bölgesi, konumundan dolayı, Karadeniz iklimi ile Akdeniz ikliminin hâkim olarak hissedildiği bir konumdadır. Bu nedenle Marmara Bölgesi kendi içerisinde farklı iklimlerin hissedildiği kesimlere ayrılmaktadır. Çeşitli iklimsel özelliklere sahip oluşu Marmara bölgesinde gerçekleşen tarımsal faaliyetleri doğrudan etkilemektedir. Ürün çeşitliliği açısından zengin bir bölgedir. Marmara Bölgesi’nde yetişen bitkiler, buğday, arpa, mısır, yulaf, patates, soğan, sarımsak, domates, fındık, zeytin, Turunçgiller, armut, üzüm, şeftali ve baklagillerdir.