Yaban Mersininin Sağladığı Faydalar Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 06:56

Yaban Mersininin Sağladığı Faydalar Nelerdir?

Yaban Mersininin Sağladığı Faydalar Nelerdir?
Son Güncelleme :

07 Haziran 2021 - 14:32

15 views

Yaban mersini, ülkemizde ve dünyada üretilen ve tüketici kitlesi geniş olan bir meyvedir. Tüketici kitlesinin geniş olmasının belli başlı sebepleri vardır. Bu sebeplerden ilki, lezzetidir. Yaban mersini lezzeti türlerine göre farklılık gösterse de genel olarak lezzetli bir meyvedir. Bunun yanı sıra mutfak sektöründe birçok farklı amaçlar için kullanılabilir. Bu amaçlar, marmelat, reçel ve şurup olarak ifade edilebilir. Bunların dışında farklı yiyeceklerle kompoze edilerek yabanmersini tüketilebilir.
Tüketilmesinin bir diğer amacı ise sağlıktır. Yaban mersini sağlık sektörü açısından alternatif bir ilaç hizmeti sunabilir. İçerdiği besin çeşitliliği açısından yaban mersininin pek çok faydası bulunmaktadır. Besleyici bir meyve olarak yaban mersininin içerisinde bol miktarda, A, C, E ve K vitaminleri bulunmaktadır. Ayrıca kalsiyum, magnezyum, potasyum ve demir mineralleri bulunmaktadır. Hastalıklarla savaşmada alternatif bir ilaç etkisi bulunmaktadır.
Yaban mersininin bilinen bir diğer etkisi de doğal bir antioksidan olmasıdır. Özellikle idrar yolu enfeksiyonları ve iltihaplanmasında yaban mersini tüketimi önerilmektedir. Yaban mersini hem taze hem de kurutulmuş hali ile tüketilebilecek bir üründür. Bu nedenle her iki formatı da sağlığa karşı yine fayda sağlamasına yeterlidir.
Yaban mersininin sağlık alanındaki etkisi saymakla bitmez. Yukarıda belirtildiği gibi sağlık alanındaki en güçlü özelliği, doğal yapılı sağlam bir antioksidan olmasıdır. Yaban mersini tüketmek, gözle ilgili bazı problemlere iyi gelmektedir. Özellikle gece görme zorluğu yaşayanlar ya da gözlerinde kamaşma oluşan kişilerin yaban mersini tüketmesi önerilir.
Bu etkisinin yanı sıra yaban mersininin en etkili olduğu bir diğer tedavi özelliği ise idrar yolu enfeksiyonu üzerinedir. Yaban mersini özellikle Avrupa’da sistit ve idrar yolu enfeksiyonlarında kullanılan alternatif tedavi yöntemlerinden biri olarak kabul edilebilir.
Ayrıca kan şekerini dengeler ve kolesterol oranını düşürür. Damar ve kalpte oluşan problemler için yine yaban mersini önerilmektedir. Özellikle kalp krizi riskini düşürür. Bağışıklık sistemi üzerinde düzenleyici ve iyileştirici etkisi olduğu söylenmektedir.
Ek olarak kilo verme ve kilo kontrolü sağlama için yaban mersini tüketimi önerilir. Cildi tazelediği ve göz altı morluklarını giderdiği, faydalarından biri olarak sayılmaktadır.