15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Gününde Dikkat Çeken DetaylarTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 06:43

15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Gününde Dikkat Çeken Detaylar

15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Gününde Dikkat Çeken Detaylar
Son Güncelleme :

15 Ekim 2022 - 9:42

45 views

15 Ekim, Dünya Kadın Çiftçiler Günü olarak on dört yıldır her yıl kutlanmaya devam ediyor. Birleşmiş Milletler tarafından 2008 yılında dünya genelinde tarımla uğraşan kadınların günü olarak belirlenen 15 ekim mesajlarında bu yıl 1000 çiftçi 1000 bereket araştırma sonuçları dikkat çekiyor. Tahıl ticaretinde dünyada ikinci büyük şirketi olan Cargill öncülüğünde 1000 çiftçi 1000 bereket araştırması bu yıl tam da kadın çiftçiler gününde sonuçlandırıldı. Bu araştırma sonuçları kadının toplumdaki önemini bir kez daha vurgular niteliktedir.

1000 Çiftçi 1000 Bereket Araştırması’nın Sonuçları

Program kapsamında geçtiğimiz yıl başlanan çalışmalar son adımlarında kadın ve tarım konuları üzerinde daha fazla durarak araştırma sonuçlandırıldı. Çiftçinin Zihin Haritası araştırması olarak başlayan program son ayağında tarım ve tarımda kadının gücüne vurgu yapmaktadır. Programın sonuçlarının dünya kadın çiftçiler gününde sonuçlandırılması da ayrıca dikkat çeken noktalardan biridir.

Programa dahil olan katılımcılar arasında 34 erkek 10 kadın olmak üzere 44 kişinin çevrim içi ortamda ve telefon konuşması olarak görüşmeler yaptı. Araştırma dahilinde dikkat çeken ayrıntılardan biri de Türkiye’de kadının tarım alanındaki rolünün yetersizliği detayı oldu. Türkiye şartlarında cinsiyet ayrımcılığı konusunun en çok görüldüğü alanın tarım sektörü olduğu vurgulandı. Araştırma sonuçlarına göre kadınların tarımda eşitlik elde etmesinden ziyade, ek destek veren güç olarak görüldüğü belirtilmektedir.

Geçmiş dönemlerde kadının özellikle tarım alanında daha aktif rolü varken günümüzde tarım alanında teknolojik araçların kullanılmasından dolayı kadının rolü azalmaktadır. Makineleşme ve teknolojinin tarım sektöründe görülmesi ile kadının bu alanda yapabileceği etkilerin azaldığı algısı ortaya çıkmaktadır. Araştırma sonuçlarında da bu verilere dikkat çekilmektedir.  

Araştırmaya katılımcı olarak katılan Cargill Gıda Orta Doğu, Türkiye & Afrika Bölgesi Kurumsal İlişkiler Direktörü Arzu Örsel’e de görüşlerini aktardığı bölümler dikkat çekti. Örsel’in konuşmasında önemli detaylar kaydedildi. Arzu Örsel konuşmalarında;

Tarımda kadının arka planda gerek duyulduğu anda destekleyici kuvvet olarak görüldüğünü altını çizerken, fırsat verildiğinde kadının her alanda aktif rol oynayabileceği ve müdahale ettiği noktalarda iyileştirici güç olduğuna dikkat çekti.

Örsel konuşmasını;

“Tarım geleceğimiz için ne kadar önemli ise kadın çiftçiler de bir o kadar önemli. Toprağın asıl sahibi kadınlar, üretimin arka planındaki lojistiği de, mahsulün konserve, salça, yoğurt gibi katman değerli ve sürdürülebilir ürünlere dönüşmesini sağlayan da yine kadınlar.

Sosyokültürel nedenlerden daha az ön plana çıkıyorlar belki ama bu işlere girdikten sonra erkeğe göre daha başarılılar. Tarımda kadınların güçlendirilmesi ülkemiz ekonomisine de büyük katkı sağlayacaktır. Tüm kadın çiftçilerin Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü kutluyoruz.“ sözleri ile noktaladı.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’den Dünya Kadın Çiftçiler Günü Mesajı!

Bakan Kirşici Dünya Kadın Çiftçiler Günü vesilesi ile yaptığı açıklamasında dikkat çeken noktalar;

Bakanlığın başlattığı sen üret yeter projesine dikkat çekerek, her zaman kadın çiftçilerin yanında olduğu belirtmektedir.

“Bilimden ekonomiye, spordan sanata, siyasetten akademiye kadar birçok alanda başarılı hikayeleri yazan kadınlarımız tarımın da kahramanıdır. Bu duygularla ailesine, evine, ülkemize üretimleriyle destek veren tüm kadın çiftçilerimizin, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü kutluyorum.” Sözleri ile açıklamasını noktalamaktadır.

Bizler de her alanda olduğu gibi tarım alanında da üstün başarı örnekleri gösteren kadın çiftçilerimizin Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü kutluyoruz.