2021 Yılı Fındık Fiyatları Ne Kadardır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 04:25

2021 Yılı Fındık Fiyatları Ne Kadardır?

2021 Yılı Fındık Fiyatları Ne Kadardır?
Son Güncelleme :

07 Eylül 2021 - 9:49

56 views

2021 yılı fındık fiyatları özellikle Karadenizli üreticilerimizin merak ettiği ve arama motorlarında arattığı soruların başında gelir. Fındık üretimi, ülkemizde üretimine önem verilen tarım ürünlerinden biridir. Özellikle yurt dışına ihraç edilen bir ürün olduğu için, verimli olarak üretilmesi ve kaliteli olması gerekir. Randımanına göre fındıkların alım fiyatlarında farklılık yaşanır.

Fındık fiyatları, her sene farklı piyasa değeri üzerinden hesaplanır ve üreticilere duyurulur. Fındığın serbest piyasada fiyatlandırılması, arz – talep ilişkine göre değişiyor. Talebin fazla olması durumunda fındık fiyatlarında artış meydana gelirken, talebin azalması durumunda fındık fiyatları aşağı çekilir. Bu nedenle fındık fiyatlarında, her sene farklı piyasa değeri biçilir. Hatta bu durum gün içerisinde bile değişebilir. Örneğin 1 hafta önce satılan fındık 23 TL’den satılırken, bu durum 1 hafta sonra artış ya da azalma gösterebilir. Bu durum fındığın randımanına göre de değişebilir.

2021 Fındık Kilogram Fiyatı

2021 fındık fiyatları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklaması ile açıklığa kavuşuyor. Erdoğan’ın açıklamasına göre fındık fiyatları 2021 yılı için kilogram başına 29,5 ila 30 TL arasında değişiyor. TMO (Toprak Mahsulleri Ofisi)’dan alınan verilerden hareketle;

2021 / 2022 Kabuklu Fındık Alım Fiyatları
Grup Adı%50 Sağlam İç Esasına Göre Fiyatı (TL/KG)
Giresun Kalite Kabuklu Fındık27,00 TL
Levant Kalite Kabuklu Fındık26,50 TL
Sivri Kalite Kabuklu Fındık25,50 TL

2021 fındık fiyatları piyasa değeri yukarıdaki tablodaki gibidir. Ancak dediğimiz fındık alım fiyatlarında randımanına göre ve talebe göre artış ya da azalma yaşanabilir. Fındığınızı günlük olarak piyasa araştırması yaparak satabilirsiniz. Ayrıca Toprak Mahsulleri Ofisi üzerinden randevu sistemi ile yine fındık satışını gerçekleştirebilirsiniz. TMO’ya fındık satabilmeniz için dikkat etmeniz gereken bazı hususlar bulunur.

-Bunlardan ilki satacağınız fındığın o yılın mahsulü olması gerekir. Bir önceki yılın ya da yeni sezon ile eski sezon fındıklarını karıştırarak getiremezsiniz.

-Fındığın iyi kurutulmuş olması gerekir. Islak fındık ofis tarafından satın alınmaz.

-1 kg kadar ürün analizi yapılır. Analiz sonucu %3 ün üzerinde fındık zararlısı tahribatına denk gelinmesi durumunda fındığınız satın alınmaz.

-Fındıkta bulunan rutubet oranının %6’dan fazla olmaması gerekir.

-Fındık çuvalında yabancı maddenin %0,5 oranından fazla olmamasına dikkat edin.

-Fındığınızın iç kısmının sağlamlığı %40’tan az olmamalıdır.

-Fındık içinin %10’dan fazlasının buruşuk, %3’ünün çürük ya da bozuk olması durumunda fındığınız satılmaz.

Ayrıca çatlak ya da kırık kabuk olması durumunda fındık satılmaz.