2022 Dönemi Hububat Satış Fiyatları Nedir? - TMO Satış FiyatlarıTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 03:32

2022 Dönemi Hububat Satış Fiyatları Nedir? – TMO Satış Fiyatları

2022 Dönemi Hububat Satış Fiyatları Nedir? – TMO Satış Fiyatları
Son Güncelleme :

14 Mayıs 2022 - 9:58

100 views

Hububat üretimi ve tüketimi ülkemiz için önemli bir besin kaynağıdır. Peki hububat grubu ürünler nelerdir? Hububat olarak bilinen tahıl ürünleri, buğdaygiller familyasına ait ürünleri içeriyor. Hububat grubunun içerisinde, arpa, buğday, pirinç, mısır, çavdar ve yulaf ürünleri bulunuyor. Kullanım alanları itibariyle mutfağımızda geniş bir tüketim hacmine sahip hububat grubu ne yapımında kullanılıyor? 

Bugün mutfağımızdan eksik etmediğimiz başlıca gıda maddesi olan ekmeğin yapımında çeşit çeşit tahıllar kullanılıyor. Tüketicinin tercihine göre ekmeğin yapımında kullanılan ürünün ham maddesi olan tahıl ürünü değiştirilerek ekmek yapımı gerçekleştiriliyor. Ekmeğin yanı sıra makarna, kahvaltıda eksik etmediğimiz gevrekler de yine tahıl ürünlerinden elde ediliyor. Ayrıca yemeklerimize ayrı bir tat veren erişte ve kuskusun ham maddesi olarak hububatları söyleyebiliriz.  

Bu durum sadece ülkemizdeki genel durum değildir. Dünya geneline baktığımızda hububat ürünlerinin temel gıda besinlerinde kullanılması açısından önemli bir yeri vardır. Tüketiminin bu denli önemli olduğu hububat grubunun üretimi de bu denli önemlidir. TMO’dan alınan bilgi ışığında mevsimin iklime uygun şekilde devam etmesi durumunda hububat üretimi açısından verimli bir dönem geçireceğimiz vurgusu yapılıyor. Ülkemizde yetiştirilen hububat üretiminin 2021 yılında önemli bir artış yaşandığını ve 2022 yılında da mevsim normallerinin devam etmesi durumunda hububat veriminin yüksek olacağı bir dönem olacağına dair önemli varsayımlarda bulunuluyor. 

TMO Hububat Satış Fiyatları 

Devlet tarafından kurulan ve devlete tam olarak bağlı olan bir kuruluş olarak Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), üretim ve tüketim anlamında vatandaşımızın emeği gözetme amacıyla kurulmuştur. Hem üreten hem de tüketen TMO üzerinden ihtiyacının giderebiliyor. TMO oluşturduğu piyasa değerleri ile üreticimizden uygun fiyata ürününü satın alıyor. Aynı zamanda tüketicimiz için de piyasa genelinden farklı olarak oluşturduğu fiyatlandırma çalışması ile uygun fiyata ürün satışı da gerçekleştiriyor. 

Toprak Mahsulleri Ofisi, belli başlı alım esaslarını ve barem uygulamalarını dikkate alarak satın aldığı ürünler; 

  • Buğday – Arpa – Çavdar – Yulaf 
  • Mısır 
  • Çeltik 
  • Pirinç 
  • Bakliyat 
  • Haşhaş 
  • Fındık 
  • Kuru Üzüm 
  • Kuru İncir 
  • Kuru Kayısı 

2022 Dönemi Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Hububat Satış Fiyatları Nedir? 

Toprak Mahsulleri Ofisi resmi sitesinden alınan verilerden hareketle 26.04.2022 tarihi itibari ile geçerli olan buğday satış fiyatları “Yerli Ekmeklik Buğday ve İthal Ekmeklik Buğday Satış Fiyatları” olarak ikiye ayrılıyor. Aşağıdaki tablodan buğday cinslerini ve satış fiyatlarını inceleyebilirsiniz. 

Yerli Ekmeklik Buğday Satış Fiyatı (TL/Ton) İthal Ekmeklik Buğday Satış Fiyatı (TL/Ton) 
-Beyaz Sert Buğday ve Kırmızı Sert Buğday (Cinsine Göre) : 3.575 TL – 3.500 TL – 3.475 TL arasında fiyatı değişiyor. 
-Diğer Kırmızı ve Beyaz Buğday (Cinsine Göre) : 3.500 TL – 3.475 TL ve 3.465 TL arasında fiyatları değişiyor. 
-Düşük Vasıflı Ekmeklik Buğday : 3.460 TL’dir. 
-İthal Ekmeklik Buğday (13,5 Protein): 3.575 TL 
-İthal Ekmeklik Buğday (12,5 Protein): 3.500 TL 
-İthal Ekmeklik Buğday (11,5 Protein): 3.475 TL 

Belirlenen fiyatlar, KDV oranı ve maniplasyon dahil edilmeden hazırlanan fiyat etiketleridir. TMO fiyatları ile ilgili daha ayırtılı bilgi için Toprak Mahsulleri’nin resmi sitesini ziyaret ederek, sitede var olan hububatların satış fiyatını inceleyebilirsiniz. Ürününüzü satmayı düşünüyorsanız ürününüzle ilgili alım esaslarını ve barem uygulamalarını okuyarak bilgi edinebilirsiniz. 

Son olarak şunu da söyleyelim ki Toprak Mahsulleri Ofisi’nden online olarak alışveriş yapacaksanız TMO Elektronik Satış Platformu üzerinden işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Aktif olarak kullandığınız e-mail adresiniz ve şifreniz ile sisteme giriş yapabilirsiniz.