Açık Alanda Salatalık Yetiştirme Tekniği Nasıl Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

26 Temmuz 2024 - 23:44

Açık Alanda Salatalık Yetiştirme Tekniği Nasıl Yapılır?

Açık Alanda Salatalık Yetiştirme Tekniği Nasıl Yapılır?
Son Güncelleme :

15 Haziran 2021 - 16:04

124 views

Her mevsim tüketebileceğimiz bir ürün olan salatalık, nasıl yetiştirilir, yetiştirme yöntemleri nelerdi, salatalık bitkisinin bakımı nasıl yapılır? Bu soruların cevabını yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz.

Ülkemizde salatalık yetiştiriciliği hem endüstriyel amaçlı hem de güncük bir aktivite olarak gerçekleştirilmektedir. Kendi ürününü yetiştirmek isteyen vatandaşlarımızın sahip olduğu toprağı, salatalık yetiştirmede kullanabilir. Evinin bahçesini ya da balkonunun bir kısmını saksıda salatalık yetiştirerek değerlendirebilir. Salatalık, ülkemizde tüketim noktasında yüksek oranlara sahip bir üründür. Bu nedenle üretimi ve üretimin devamlılığı, tüketiciler için önemlidir.

Salatalık yetiştirme teknikleri, açık alanda ve serada olmak üzere iki şekilde gerçekleştirilmektedir. Açık alanda üretilen salatalık tek mevsimlik iken, serada üretilen salatalı, her mevsim salatalık tüketmemize yardımcı olmaktadır. Açık alanda salatalık yetiştiren üreticilerimizin, daha verimli bir üretim süreci geçirmesi için dikkat etmesi gereken nüanslar bulunur.

Açık alanda üretim yapmak için öncelikle iklim özelliklerinin uygunluğu gerekmektedir. Salatalık sıcak havayı seven bir bitkidir. Bu nedenle açık alanda üretimi yapılacaksa, üretileceği bölgenin sıcaklık değerlerinin yüksek olması gerekir. Bunun yanı sıra ekileceği ya da dikileceği toprağın gevşek yapılı olması gerekir. Gevşek yapılı topraklarda bitkinin kökü daha hızlı şekilde yol alır. Ayrıca tınlı toprak tipi tercih edilebilir.

Üretilecek toprağın kalitesi yüksek olmalıdır. Açık alanda çimlenerek büyümeye başlayacağı için direnci yüksek tohumlar tercih edilmelidir. Açık alanda üretim yaparken toprağı havalandırmaya ve yabancı otları engellemeye dikkat etmeniz gerekmektedir. Yabancı otların temizlenmesi, salatalık üretiminin artmasına yardımcı olacaktır.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da dikim zamanının belirlenmesidir. Salatalık soğuk havalara direnç gösteremeyen bir bitkidir. Bu nedenle son don olayları bittikten sonra dikim işlemi gerçekleşmelidir. Açık alana salatalık dikilmesi için en uygun zaman mayıs sonu haziran başı gibi olduğu söylenebilir. Ancak dikim işleminde önce toprağın işlenmesi ve toprağın hazır hale getirilmesi gerekir.

Tohum ekilecek çukurun derinliği 2 – 3 cm olacak şekilde hazırlanmalıdır. Çukurların mesafesi 20×100 cm ile 60×80 cm olarak tercih edilebilir.

Salatalık bitkisi büyüdükçe askıya alınarak, budama işleminin yapılması gerekmektedir.