Aleo Vera Çeşitleri Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 07:48

Aleo Vera Çeşitleri Nelerdir?

Aleo Vera Çeşitleri Nelerdir?
Son Güncelleme :

12 Ağustos 2021 - 11:51

92 views

Aleo vera çeşitlerinin çok fazla olduğu biliniyor pek çok türü bulunan bir bitki olan aloe veralar görünüş itibari ile benzerlik gösterse de yetiştirilme alanlarına ve bitki tiplerine uygun olarak farklı alanlar içerisinde kullanımı ile göze çarpan bitki türleri arasında bulunduğu söylenilebiliyor.

Her bir aloe vera ürünün farklı özellikler içerisinde bulunabildiğini ve farklı sektörler içerisinde kullanılabildiği biliniyor buna uygun olarak şifalı olarak kabul edilen aloe vera bitkisinin 4 farklı şifalı çeşidinin olduğunu söyleyebilmek mümkün olabilir.

Aloe Vera Bitkisinin Şifalı Olan Çeşitleri

Aloe Barbadensis türü aloe vera bitkisinin şifalı türleri içerisinde en çok bilinen çeşididir tıp alanında n yaygın olan kullanımı bu çeşit kullanılarak yapılan bir bitkidir. Bu bitki çeşidinin boyu yetiştirilme sağlandığı bölgeye uygun olarak 30 ile 60 cm arasında bir uzama gösterebilir demek mümkün olabilir. Yaprakları oldukça etki ve uzun bir yapıya sahiptir kenarlarında dikenleri bulunabilir ve renk olarak soluk yeşil renk taşıdığını söylemek mümkün olabilir. Bu aloe vera bitkisi bitkinin kök kısmından yukarı doğru açılan bir çiçek gibi bir görüntüye sahip olan bitki çeşididir. Yan dallar üzerinden bitki çoğaltılmadı kolaylıkla sağlanılabilir. Çiçeğin sap kısmı ise çeciğin orta kısmından tek dal olarak çıkar ve boyutu yaklaşık olarak 130 santimetreye kadar ulaşabilir bir özellik gösterir
Nerede Yetiştirilir? Özellikle Güney Afrika bölgesi içerisinde en sık yetiştirilen aloe vera türü olduğunu söyleyebilmek mümkün olabilir. Güney Afrika bölgesi haricinde Türkiye içerisinde Antalya ilinin Demre ilçesinde de yetiştirilebilir özelliklere sahip olduğu söylenilebilen bir bitki çeşidi olduğu söylenilebilir. Pek çok alanda faydası bulunan ve tıbbı alanda pek çok yerde kullanılabilen bu aloe vera çeşidi özellikle regl dönemleri içerisinde veya emziren anneler tarafından kullanılması önerilmeyen bir çeşittir denilebilir bu dönemler içerisinde kullanıcıya sorunlar yaşatabilir.
Aloe vera bitkisinin diğer çeşitleri ise: Aloe arborescens, Aloe dichotoma ve Aloe nyeriensis olarak görülür.
Bu bitkiler içerisinden Aloe nyeriensis türü neslinin tükenebilme ihtimali taşıyan bir türdür ve koruma altına alımı sağlanmıştır olarak biliniyor.
Aloe arborescens türü ise aloe vedaların çiçek açabilen çeşitlerinden biri arasında bulunuyor ve aleo vera çayı bu türün çiçekleri kullanılarak yapılıyor diyebiliriz.