Aloe Vera Neden Sararır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 06:55

Aloe Vera Neden Sararır?

Aloe Vera Neden Sararır?
Son Güncelleme :

13 Ağustos 2021 - 8:53

1.370 views

Özellikle saksı içerisinde aloe vera yetiştiriciliği yapan insanların en çok karşılaştığı problemler arasında aloe vera bitkisi üzerinde görülen yaprak sararması olduğunu söyleyebilmek mümkün olabilir. Özellikle uç kısımlarında bu bitkilerde sararma meydana gelebilir. Peki Aloe vera Neden sararır? Aloe vera sararması tedavi edilebilir mi?
Aleo vera bitkisi üzerinde gördüğünüz sarı ve kahverengi lekeler ve uçlarının kurumaya başlaması bitki için kök çürüğü adı verilen hastalığın göstergesi olabilir.

Aloe Vera Kök Çürüğü

Bu bitkiler için en çok görülen hastalıkları arasında kök çürüğünün olduğunu söylemek mümkün olabilir. Kök çürüğünün ise genel olarak mantarlardan kaynaklı olarak ortaya çıktığını söyleyebilmek mümkün olabilir sadece yaprakların uç kısımlarında değil toprak altında başlayan köklerde de sararma ve kahverengileşme meydana gelir. Belirtileri ise sararmış yaprakları dışında bitkinizin bodur bir biçimde büyümeye başlaması bitki gelişiminin yavaşlaması olabilir. Kök çürüğü toprağı iyi olarak hazırlanmamış bitkilerde meydana gelebilir bu neden ile toprağın nefes alan bir özellik taşıdığına bitkinizi dikmeden önce emin olmanı önerilebilir. Bunun dışında aloe vera bitkinizi ihtiyacından fazla sulamış olmanız bu hastalığa neden olmuş olabilir. Bu nedenle ne kadar sulayacağınızı iyi planlamalı ve çiçeğinizin güneş görme durumuna göre sulama miktarını uygun olarak gerçekleştirebilirsiniz.


Yaprak sararmasının nedeni sadece kök çürüğü hastalığı olmayabilir. Yetersiz ışık almasından kaynaklı, Sıcaklığın bitkinin yetiştiriciliğine olan sıcaklık miktarından az veya fazla olması, sulama yaparken soğuk su kullanılmış olması, aloe vera bitkinizin topraktan yeterli miktarda vitamin ve mineral sağlayamamış olması, yeterli sulama yapılmamış olması, gübrenin doğru sağlanmamış olması da sararmaya neden olabilir.

Aloe Vera Yaprak Sararması Nasıl geçer?

Bitkinizde kök çürüğü hastalığı var ise bitki toprağı değiştirilmeli ve sağlıksız köklerden bitki kesilerek arındırılmalı sararan yapraklar steril bir bitki makası ile hastalıklı olan kısımları kesilebilir.


Seracılardan veya üretici yerlerde bulacağınız aloe vera vitaminleri ile çiçeklerinizin daha güçlü olmasını sağlayabilirsiniz. Yeterli vitamini sağlayarak hava koşullarına dikkat edebilirsiniz. Soğuk havalarda bahçenizde saksı içerisinde olan bitkilerinizi oda sıcaklığına güneş gören cam kenarlarına taşıyabilirsiniz.