Aloe Vera YetiştiriciliğiTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 08:11

Aloe Vera Yetiştiriciliği

Aloe Vera Yetiştiriciliği
Son Güncelleme :

27 Temmuz 2021 - 10:35

258 views

Aloe vera bitkisi son dönemin en popüler bitkileri arasında kabul edilen bitkilerdendir diyebiliriz. Yurt içerisinde de yetiştirilmeye başlanması sayesinde aloe vera bitkisinin yetiştirilmesinin kişiye oldukça fazla kar sağladığını söyleyebiliriz. Ülkede gittikçe uygun yerlerde yetiştirimi sağlanan aloe vera bitkisi hem bahçeler içerisinde hem de saksılarda yetiştirimi sağlanılabilen bitkiler arasında yer alıyor. Çiftçi tarafından bu bitkinin üretim yolları ve hangi koşullara uygun bir biçimde yetiştirme sağlanılabildiği de en çok araştırılan konular arasında yer alıyor demek mümkün olabilir.

Son dönemlerde popüler bir hale gelen aloe vera bitkisinin ne olduğu da merak edilen konular arasında yer alıyor demek mümkün.

Aloe Vera Bitkisi Nedir?

Pek çok çeşidi bulunması mümkün olan bir bitki çeşidi olarak bilinen aloe vera bitkisi ‘’tıbbi sarıbasbır’’ olarak anılıyor farklı çeşitleri olsa da bu isim bütün çeşitlerini kapsıyor diye biliniyor. Adından da anlaşılabileceği üzere aloe vera bitkisinin daha çok tıbbı amaçlı kullanıldığını söyleyebilmek mümkün gibi görünüyor. Daha çok jel kısmı gerek besin ürünlerinde gerek ise bakım ürünlerinde yer alırken ilaç firmaları tarafından veya alternatif tıp ile tedavi yöntemlerinin içerisinde de bulunabiliyor diyebilmek mümkün olabilir. Aloe vera bitkisinin yaprak kısımlarında bulunan jel içerisinde pek çok vitamin mineral ve aminoasit bulunduğu biliniyor bu sebep ile insan sağlığı açısından oldukça değeri olan bitkiler arasında yer alıyor diyebilmek mümkün.


Aloe vera bitkisi çok eki yıllardan beri hayatımızda olan bir bitkidir demek mümkün anavatanı olarak Afrika söylenen bu bitki Afrika kıtası içerisinde ‘’ölümsüzlük bitkisi’’ olarak da anılan bir bitkidir denilebilir. Aloe vera bitkisinin milattan önceki yıllar içerisinde özellikle Eski Mısır’da yanık veya yara gibi cilt sorunları için ve çeşitli deride oluşan enfeksiyon durumları için tedavi edici özellikte olarak kullanımının sağlandığı söyleniliyor. Ayrıca Mısır Kraliçesi olarak anılan Cleopatra’nın da aloe vera bitkisini güzellik sırrı olarak kullandığı düşünülen bilgiler arasında yer alıyor diyebilmek mümkün.

Aloe Vera Bitkisinin Yapısı Nedir?

Pek çok farklı çeşidinin bulunması mümkün olan aloe vera bitkisinin yüzde 96 oranında bir miktarının sudan oluştuğu bilinen özellikleri arasında yer diyebiliriz. Ayrıca içerisinde vücuda oldukça faydalı olan temel yağlar yer aldığı söylenilebilir

Aloe Vera Özellikleri Nelerdir?

Dikenli bir yapıya sahiptir. Pek çok farklı çeşitte olarak bulunabilen bir bitki sınıfında olsa da anavatanından da anlaşılacağı ise sıcak ve kuru iklim ipini seven bir bitki türüdür. Yetiştirildiği alanda yeterli ışık olması gerekebilir. Bu bitkinin en dikkat çekici özelliklerinden biri ise her mevsim yeşil kalabilen bitkilerden biri olmasıdır. Bu özelliği sayesinde pek çok bitkiden ayırt edici bir özelliğe sahip olduğunu söyleyebilmek mümkün olabilir. Dikenli bir çiçek yapısı vardır fakat aloe vera bitkisi fazla sert dikenlere sahip değildirler. Özellikle jeli için yetiştirilen bir bitki olduğunu söylemek mümkün olan aloe vera hem kozmetik hem de sağlık alanında çok büyük önem taşıyan bitkiler grubunda yer alır diyerek yanılmayız. Kozmetik ürünleri için yetiştiriciliği en yaygın olarak güney Amerika bölgesi içerisinde gerçekleştiriliyor diyebilmek mümkün. Kozmetik ürünleri için farklı bir çeşit kullanılıyor ve o bölge içerisinde sadece kozmetik sanayisi için bu bitkinin yetiştiriminin oldukça yaygın olarak yapıldığını söyleyebilmek mümkün olabilir.


aloe Vera bitkisi pek çok farklı isimler ile anılabilen bir bitkidir en çok bilinen ismi ise ‘’sarısabır otu’’ bunun dışında ise ‘’doktor bitki’’ yanık bitkisi’’ ‘’çölün zambağı’’ olarak adlandırıldığını da görebilmeniz mümkün olabilir.


Aloe Vera bitkisi zambakgiller bitkileri sınıfında olarak gruplandırılması sağlanan bir bitki çeşidi olup yapı olarak kaktüsü andırdığını söylenilebilir fakat ‘’Aloe Vera Kaktüs mü?’’ diye soracaksanız cevabı bu bitki türünün bir kaktüs çeşidi olmadığıdır.


Tropik iklimlerde yetiştiriciliği doğal olarak sağlanan bir bitki olan bu bitki diğer iklim çeşitleri içerisinde de yetiştirilebilmesi sağlanılabilen bir bitki türüdür. Bunun dışında hatta evde saksı içerinde dahi yetiştiriciliği gerçekleştirilebilir. Fakat diğer iklim çeşitleri içerisinde yetiştirilmesi kültür bitkisi olarak görülebilir.


Pek çok alan içerisinde kullanımı sağlanan bir bitki türü olduğu için Pazar payı en geniş olan bitkiler arasında ilerleyen dönemler içerisinde aloe vera bitkisini görebilmek mümkün olabilecekmiş gibi görünüyor diyebiliriz. Genel olarak aloe vera bitkisinin kullanılacağı alanlardan bahsedecek olursak ise: Tıp, gıda, kozmetik ve parfümeri gibi alanlar göze çarpıyor diyebilmek mümkün olabilir.


Aloe vera bitkisinin tıbbı olarak kullanımı Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylanmış olduğu da bu bitki hakkında bilinmesi gereken özelliklerden biri olarak görülebilir.
Görünüş olarak ise aloe vera bitkisinin 3 ana bölüme sahip olan bir bitki olduğunu söyleyebiliriz.

Aloe vera bölümleri ise: Yeşil dış kabuk kısmı iç katmanında bulunan yapışkan sarı sıvı ve en çok kullanılan aloe vera jeli olarak görülür. Doku olarak sert bir yapıya sahip olan bir bitki çeşididir yaprak kısmı ise etli bir özellik gösterir. Çok yapraklı olarak yetiştiği görülebilen bir bitki türüdür. Ekimi gerçekleştirildikten sonra iyi bir akım yapıldığı takdirde pek çok yaprağı olabileceği söylenilebilir. Verimi fazla olan aloe vera bitkisinin kar oranının da yüksek olduğunu belirtmek gerekir.


Aloe vera bitkisinin büyü bir kışı sudan oluşur ve yüksek oranda su tutabilme özelliğine sahip olan bir bitki olarak göze çarpan bitkiler arasında yer aldığı söylenilebilir.
Aloe vera bitkisinin pek çok farklı çeşidi içerisinden bitki boyunun 4 metreye kadar uzayabildiği çeşitleri olduğu da söylenilebilir.


Aloe vera çeşitli işlemlere maruz kalmadan tamamen doğal hali ile de tüketilebilecek olan bitkiler arasında yer alıyor jel kısmını isterseniz ağız yolu ile dahi tüketebilirsiniz.

Aloe vera jeli yenir mi? Aleo Vera jeli nasıl yenir sorularına yanıt olarak ise tamamen basit olarak jel kısmını rahatlık ile tüketebileceğinizi söyleyebilmek mümkün olabilir isterseniz yemeklerinizin veya içeceklerinizin içerisinde bu jel kısmı ekleyerek farklı tarifler de deneyebileceğinizi söyleyebiliriz.


Aloe vera bazı bünyeler üzerinde alerjiye sebebiyet verebileceğinden dikkatli kullanımında fayda olduğunu da söylemek gerekebilir.

‘’Evde saksı İçerisinde aloe Vera yetiştirilebilir mi?’’ Sorusunun yanıtı ise evet yetiştirilebilirdir, hatta saksı içerisinde yetiştirdiğiniz aloe vera bitkisini çoğalmak da oldukça kolaydır diyebiliriz. Aloe vera bitkisi iyi bakıldığı taktirde gelişmeye devam eden bir bitki türü olduğundan yen çıkan köklerinden alarak farklı bir toprak içerisine dikebilir ve o kökü de yeni bir bitki olarak yetiştirebilirsiniz. Toprağa tutunması için dikkat edilmesi gereken adımlara uyduğunuz zaman ev içerisinde dahi aleo vera bitkisinin çoğaltmanın oldukça kolay olduğunu söyleyebilmek mümkün gibi görünüyor.

Aloe Vera Türleri nelerdir?

Aloe veranın yaklaşık olarak 300 farklı türüne rastlanabileceği biliyor ve iklim ve hava değişikliklerine uygun olarak hoş ve dikkat çekici görüntüleri sayesinde yetiştirilme açısından tercih edilebiliyor.


Aloe vera bitkisinin tıbbı açıdan en çok tercih edilen çeşidi ise Aloe Barbadensis adı verilen çeşidinin olduğunu söylemek mümkün olabilir. Bu çeşidin haricinde şifalı olarak anılan 3 farklı çeşidinin daha olduğunu söyleyebilmek mümkün.