Ananas Dikim İşlemi Nasıl Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

7 Aralık 2024 - 05:33

Ananas Dikim İşlemi Nasıl Yapılır?

Ananas Dikim İşlemi Nasıl Yapılır?
Son Güncelleme :

25 Aralık 2021 - 9:59

259 views

Ülkemizde ciddi derecede olmasa da üretimi yapılan tropik meyvelerden biri olan ananas bitkisi üretimi yapmak isteyenler, dikim işleminin nasıl yapılacağı ile ilgili araştırmak yapmaktadır. Ananas, tropik bir meyve olduğu için ülkemizde üretiminin yapılması, alışılmışın dışında bir üretim modeli olduğu için, üreticilerimiz ananas bitkisinin nasıl dikileceğini merak ediyor.

Ananas tek yıllık bir bitki değildir. Her yıl tekrar dikilmesine gerek yoktur. Bu nedenle dikim öncesi, dikim anında ve dikim sonrası dikkat etmeniz gereken bazı hususlar bulunuyor. İlk olarak toprak seçimi ile başlayabilirsiniz. Ananas bitkisi, iklim ve toprak faktörleri açısından seçici bir bitkidir. Her toprakta yetişmesi mümkün değildir. Bu nedenle ananas yetiştiriciliği yapacaksanız öncelikle toprağın uygunluğuna bakmalısınız.

Ananas yetiştiriciliği için en ideal topraklar, humus bakımından zengin ve drenajı olan topraklardır. Ağır ya da hafif yapılı topraklar, ananas yetiştiriciliğinde tercih edilmemesi gereken toprak tipleridir. Hafif toprakların suyu muhafaza etmesi ve nemi kontrol altına alması oldukça zordur. Ananas bitkisi, elişimi ve verimi için suya ve neme ihtiyaç duyar. Bu nedenle hafif topraklar, bu ihtiyacı gidermede yetersiz kalır. Ağır topraklarda ise, ananasın kök kısmının ilerlemesi zor olacağı için tercih edilmemesi önerilir. Toprak seçimini yaptıktan sonra yapmanız gereken bir diğer işlem ise toprak hazırlığıdır.

Ananas Yetiştiriciliğinde Toprak Hazırlığı Nasıl Yapılır?

Verimli bir üretim süreci geçirmek için her ekim ve dikim işleminde önce, ekim- dikim yapılacak arazinin hazırlanması gerekir. Peki bu hazırlık nasıl yapılır? Burada önemli olan nokta, toprağın sürülmesidir. Toprak sürme işlemi ile, toprakta bulunan organik besinler birbirine karışarak toprağın verimli olmasına yardımcı olur. Bunun yanı sıra sürme işlemi ile toprağın ihtiyaç duyduğu oksijeni de sağlamış olursunuz. Toprağın sürülerek havalandırılması bu açıdan oldukça önemlidir.

Ananas dikimi yapacağınız toprağı sürerek toz haline getirmelisiniz. Çünkü uzun vadeli bir üretim süreci olduğu için ilk dikim işleminden önce toprağın uygun bir şekilde işlenmesi gerekmektedir. Toprağı sürerken derin sürüm yapmaya özen gösterin. Bu sayede ananas bitkisi rahatça kök salıp ilerleyebilir. Toprağı ufak ufak işledikten sonra toprağı birkaç gün dinlenmeye bırakın. Daha sonra disk-harrow makinesi ile işlenen toprağın üzerinden tekrar geçip dikim yerlerini ayarlayabilirsiniz.

Ananas Dikim Sıklığı Ne Kadar Olmalıdır?

Dikim sıklığının doğru ayarlanması, üretimin verimliliği açısından oldukça önemli bir işlemdir. Uygun dikim sıklığı ile hem araziyi oldukça verimli kullanmış olursunuz hem de ananas bitkilerinin konumlandırılışını doğru ayarlamış olursunuz. Dikim sıklığı, bölgenin yağış miktarına göre değişkenlik gösterebilir. Ananas bitkisi, mesafe seven bir bitki değildir. Yüksek yoğunluklu dikim işlemi yaparak ananas dikimini gerçekleştirebilirsiniz.

Dikim işleminin yanı sıra verimli bir üretim süreci için diğer bakım işlemlerine de özen göstererek hedeflediğiniz üretimi elde edebilirsiniz. Ananas üretimini iki şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Bunlar; ananas tohumu ekimi ya da dip sürgünleri ile olabilir. Tohumla üretim yapacaksanız ıslah çalışması yapmaya özen göstermelisiniz. Yoksa döllenme gerçekleşirken yabancı döllenme gerçekleşebilir. Bu da ürettiğiniz ananasın yabanileşmesine sebep olur.

Dikim işlemi, doğrudan toprağa uygulanmaz. Yani hem tohum hem de dip sürgünleri yetiştirip dikime hazır hale getirdikten sonra dikim işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Tohumla üretim yapacaksanız, tohumları önce saksılara ekerek büyütün. Her saksıya 2-3 adet ananas tohumu ekebilirsiniz. Gelişen fideleri Mart, Nisan ayı gibi asıl toprağına dikebilirsiniz. Ananas dikim işlemi için önerilen dikim zamanı, ilkbahar ya da sonbahardır. Dikim derinliğini 15 – 20 cm olacak şekilde ayarlayabilirsiniz.