Ananasın Faydaları Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 02:50

Ananasın Faydaları Nelerdir?

Ananasın Faydaları Nelerdir?
Son Güncelleme :

15 Ocak 2022 - 12:25

70 views

Tropik bir meyve olan ve lezzeti ile herkesi kendine hayran bırakan ananas meyvesi sadece lezzeti ile değil, insan sağlığına sunduğu faydaları ile tüketimi büyük bir öneme sahiptir. Ancak ülkemizde ananas yetiştiriciliği henüz yeterli düzeyde olmadığı için tüketim ihtiyacını karşılayabilecek üretim seviyesine sahip değildir. Çünkü ananas tropik bir meyve olduğu için iklim olarak en uygun iklim tipi tropikal iklimlerdir. Ülkemiz iklim tipi olarak farklı iklim tiplerine sahip olsa da tropikal iklim kuşağı bunlar arasında bulunmaz. Ancak tropikal iklim kuşağına yakın olan Akdeniz ikliminin görüldüğü bölgelerde ananas yetiştiriciliği yapılabilir.

Ülkemizde Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde ananas yetiştiriciliği yapılıyor. Özellikle Adana, Antalya ve Mersin illeri ananas yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı illerden başlıcalarıdır. Ayrıca ananas farklı çeşitleri bulunan bir meyvedir. Üretimi yapılan 8 farklı ananas türü olduğunu söyleyebiliriz. Besin değeri açısından oldukça zengin bir meyve olduğu için tüketimi tavsiye edilir.

Ananas meyvesi, ülkemiz vatandaşları tarafından sevilerek tüketilen bir meyvedir. Lezzetinin tatlı olmasının yanı sıra sağlığa sunduğu faydalar da oldukça fazladır. Hem katı hem de sıvı olarak tüketilmeye müsait bir meyve olmasının da tüketim oranına etkisi fazladır. Peki ananas tüketiminin insan sağlığına ne gibi faydası vardır?

Ananasta bol miktarda antioksidan bulunur

Antioksidanların insan vücudundaki görevi oldukça önemlidir. Hücrede hasara yol açan moleküllerin engellenerek, hücrenin bu moleküllerden temizlenmesine yardımcı olur. Yani hücrelerin yenilenmesine ve hasara uğramasına engel olduğunu söyleyebiliriz. Ananas meyvesi, antioksidan besini açısından oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Hücrelerin yenilenerek korunması için antioksidan içeren besinlerin tüketilmesi insan sağlığı için gereklidir.

Antioksidan etkisinin yanı sıra kas ve kemik gelişimi için ananas tüketilmesine özen gösterilmelidir. Özellikle gelişim döneminde olan çocukların kemiklerinin gelişimi güçlenmesi için ananas tüketmesine dikkat edin. Çocukların bu dönemde olabildiğince ananas tüketmesini sağlamaya çalışın.

Kanserli hücreler ile savaşır

Kanser hastalıkları ile mücadelede besin değeri yüksek meyvelerin tüketilmesi uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor. Ananasın bileşenlerinde bulunan besin değerlerinin yüksek olması kanserli hücrelerle mücadelede önemli bir role sahiptir. Kanserli hücrelerle savaşarak, hastalığın yayılmasına engel olmaya çalışır.

Ayrıca ananas tüketimi, yüksek tansiyonun düşürür. Yüksek tansiyona sahip insanlar ananas tüketerek tansiyonlarını düşürebilir.

Diş ve cilt sağlığı için tüketilir

Ananas tüketmek hem diş hem de cilt sağlığına iyi gelir. Ananasta bulunan besin değerleri sayesinde diş eti problemine iyi gelir. Diş etlerinizin güçlenmesine yardımcı olur. Bu sayede iş eti problemi yaşamazsınız.

Cilt sağlığı için ananas meyvesi tüketmek oldukça faydalıdır. İçerisinde bulunan besin değerleri sayesinde cilde parlaklık vererek cilt sağlığını korur. Özellikle vitamin değeri yüksek bir meyve olduğu için cildi nemlendirir. Cilt kuruluğu çekenler ananas tüketerek cildinin nemlenmesini sağlayabilir.

Diş ve cilt sağlığının yanı sıra saç sağlığına da iyi gelen bir meyvedir. Bu nedenle bakım sektöründe kullanılır. Bakım ürünlerinde ananas maddesinin kullanılmasının sebeplerinden bir tanesidir.

Göz sağlığına iyi gelir

Ananas tüketmenin göz sağlığı üzerinde de sağladığı fayda bulunur. Gözün daha sağlıklı olmasına katkı sağlar, gözde oluşabilecek hastalıkları engelleyerek sonradan oluşabilecek görme kayıpları ortadan kaldırır.

Ek olarak beyin sağlığı için oldukça etkilidir. Beynin düzenli çalışmasını mümkün hale getirir. Stres oluşumunu engelleyerek beyin fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Vücutta biriken toksinlerin atılması sağlayarak selülit oluşmasını engellemek için kullanılır. Sindirimi kolaylaştırıcı etkisi de bulunur. Böylece bağırsağın düzenli çalışmasını sağlayarak sindirimi hareketlendirir.