Aronya Meyvesi Nedir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 02:51

Aronya Meyvesi Nedir?

Aronya Meyvesi Nedir?
Son Güncelleme :

18 Ekim 2022 - 9:36

223 views

Aronya meyvesi Kuzey Amerika’dan dünyaya yayılan bir çalı meyvesidir. Asıl adı chokeberry olan aronya meyvesi en çok yetiştiği alan olarak bataklıklar dikkat çeker. Islak ormanlar bu meyvelerin en rahat yetiştiği yerlerdir. Birden fazla türü bulunan aronya meyvesinin günümüzde yalnız bir tanesi Avrupa sınırlarında doğallaştırılmıştır.  

Aronya meyvesine Kızılderililer zamanında soğuk algınlığı başta olmak üzere pek çok hastalığa karşı yemeklerde yer verilmiştir. İlk örnekleri kuzey Amerika’da görülen aronya meyvesi günümüze kadar ününü artırarak gelmektedir. Ülkemizde de yetiştiriciliği dahi yapılan aronyanın faydaları da oldukça fazladır. Aronya meyvesinin sunduğu faydalar nelerdir? Aronya meyvesi nasıl tüketilir? Aronya meyvesi yetiştiriciliği nasıl yapılır? Gibi soruların cevapları haberimizin devamında.

Aronya Meyvesi Nedir?

Ülkemizde Aronya adı ile tanışmayanların bir hayli fazla olduğu halde, tanıyanların severek tükettiği ürünlerden olmasının temelinde Aronya meyvesinin sunduğu faydalar yatmaktadır. Yetiştiği bataklık ve dikenli çalılar dikkate alındığında gül ailesine benzerliğine sahiptir. Bataklık alanları daha çok sevmesinden dolayı yağış ve ıslak ormanlar aronya meyvesinin yetişmesindeki temel unsurlardan bazısıdır. Aronya meyvesi tüketiminde soğuk algınlığına iyi gelmesi öne çıkan sebeplerdir.

Yüksek oranda antioksidan içermesi ve C vitamini bakımından zengin olması vücut direncini artırmak konusunda da başarılı sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Siyaha yakın bir mor renge sahip olan bu meyve, taneli forma sahiptir.  Aronya meyvesi tazeyken tüketilebileceği gibi, tozu yapılabilir, çayı yapılabilir, reçeli dahi yapıldığı örneklerde görülmektedir. Aynı zamanda kalori açısından düşük oranlara sahiptir, bu da diyet listelerinde yer almasında etkili olur.

Aronya Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

Aronya meyvesi tam dış etkilere karşı kalkan görevi görebilecek etkide besin değerlerine sahiptir.

  • İçerik olarak büyük zenginliğe sahip olan aronya meyvesi yüksek oranda lif içermektedir.
  • Bağışıklık sistemi düzenleyici niteliklere sahip olması vücudu hastalıklara karşı korumak konusunda etkili olmaktadır.
  • Hücre yenileme özelliği de bulunan aronya meyvesi beden zindeliğine de iyi gelmektedir.
  • İçerdiği antioksidan sayesinde unutkanlığa da iyi gelmektedir.
  • Doğru miktarda ve düzenli olarak tüketildiğinde akciğer ve karaciğer değerlerini dengelemek konusunda da başarılı sonuçlar açığa çıkarmaktadır.

Belirttiğimiz gibi pek çok konuda doğal ilaç görevi görebilecek kadar besin değerlerine sahip olan aronya meyvesi ile dış etkenlerde karşı vücut direncini artırabilirsiniz.

Aronya Meyvesi Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Aronya meyvesi Kuzey Amerika iklim şartlarında yetişen bitkilerden biridir. Ülkemizde yakın bir tarihte yetiştirme denemelerinin yapıldığı bilinmektedir. Yapılan çalışmaların ardından ihtiyaç duyduğu iklim koşullarını en iyi karşılayacak bölge olarak karadeniz bölgesinde aronya yetiştiriciliğine yer verilmektedir. İçerdiği değerler sayesinde “Süper Meyve” adı ile yetiştirilmektedir.

Aronya meyvesi sert iklim koşullarına karşı dayanıklılığı ile bilinir. Çiçeklenmesi sürecinin ilkbaharın son aylarına denk gelmesi de koşullara karşı direniş gösterebilmesinde etkili olur. Çalı formuna sahip olmasından dolayı uygun şartlar alıntı 2-2,5 metre uzunluğuna varabilir. Nisan ayında ilk çiçeklerini veren aronya mayıs ayında meyve vermeye başlar. Ağustos ayında ise hasatı yapılan aronya meyvesi, fidan olarak dikilmesinin ardından 2-3 yıl gibi bir süreçte olgunluğa erişmektedir. Taneli forma sahip olmasından ilk dönemlerde elle toplanılması ve ardından makine ile haşatının yapılması öneriler arasında yer alır. Aronya meyvesinin tüketilmesi için sahip olduğu siyaha yakın mor renge ulaşmış olması gerekir.