Ayva Hangi Mevsimde YetişirTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 03:25

Ayva Hangi Mevsimde Yetişir

Ayva Hangi Mevsimde Yetişir
Son Güncelleme :

22 Nisan 2022 - 13:22

287 views

Ayva meyvesinin ne zaman yetiştirildiği, hangi mevsimde yetiştirilip hasat edildiği vatandaşlarımız tarafından aranan soruların arasında yerini alıyor. Mutfağımızın benzersiz tatlarından biri olan ayva çiğ olarak tüketilirken aynı zamanda reçel yapımında da kullanılan meyvelerden bir tanesidir. Çeşitlerine göre tatları ve meyvenin sertliği değişse de genel olarak sert bir yapıya sahiptir. Sert gıda tüketemeyen insanlar için reçel yaparak ayva tüketebilirsiniz. 

Bu yazımızda kısaca size ayva meyvesinden, yetiştirilme koşullarından ve hangi mevsimde yetiştirilip ne zaman hasat edileceği hakkında bilgi vereceğiz. Bahçesinde ayva yetiştirmek isteyen vatandaşlarımız yazımızı okuyarak ayva yetiştirebilir.  

Öncelikle ayva meyvesi gülgiller familyasının bir üyesidir. Yetişkin bir ayva ağacının boyu yaklaşık 4- 5 metre kadar uzayabilir. Kök yapısı itibariyle derin bir kök yapısı bulunmaz. Özel bir muamele istemeyen yapısı ile genel olarak ülkemizin hemen hemen her bölgesinde yetiştirilmek için uygundur. Dünya genelinde ayva üretiminde baktığımızda Türkiye’nin birinci sırada olduğunu söyleyebiliriz. Ülkemizin yanı sıra Çin, Özbekistan, Fas, İran, Arjantin gibi ülkelerde de ayva üretimi önemli ölçüde yapılmaktadır.  

Ayva Hangi Mevsimde Yetişir? 

Ayva meyvesi ile ilgili olarak bir sonbahar meyvesi olduğunu söyleyebiliriz. Bu durum ayvanın türüne göre değişse de genel olarak sonbahar aylarında yetiştirilen ve kış dönemine doğru hasat edilen bir meyvedir. Ayva hasadı için en ideal dönemin kasım ayı olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle sonbahar-kış aylarında manavlarda ve pazar tezgahlarında ayva görebilirsiniz. 

Ülkemizde Ayva Yetiştiriciliği Yapılan Bölgeler 

Yukarıda ayva yetiştiriciliği için ülkemizde her bölgenin uygun olduğunu söylemiştik. Genele baktığımızda bu bilgi yanlış değildir. Ancak ayva üretiminde ön plana çıkar, verimliliğin yüksek olduğu bazı bölgelerimiz vardır. Ayva üretiminde ön plana çıkan bölgelerimiz, Marmara ve Ege Bölgeleridir. Bunun temel sebebi ise şüphesiz ki iklimdir. İl bazlı baktığımızda ayva yetiştiriciliğinde Sakarya ilinin ön sırlarda hatta ilk sırada olduğunu söyleyebiliriz. 

İklim isteği olarak çok seçici bir yapıya sahip olmayan ayva, yüksek sıcaklık değerlerinin görüldüğü bölgelerde verimli bir şekilde yetişemez. Sonbahar meyvesi olduğu için soğuk havalara karşı oldukça direnci yüksektir. Ancak özellikle don olayları verimi düşüren bir etken olarak kabul edilebilir. Bu nedenle ayva üretecekseniz özellikle çiçek açma döneminde ağacın don olayından etkilenmemesine dikkat edin. Dona uğrayan ağaçların veriminde önemli ölçüde kayıplar meydana gelir.  

Ayva Yetiştirecekler İçin Ayva Türleri 

Bahçenize ayva ağacı dikmek istiyorsunuz ancak türlerini bilmiyorsanız, işte size ayva türleri! Ülkemizde yetiştirilen ayva türleri 5 adettir. Bu türler; 

  • Eşme Ayva 
  • Ekmek Ayvası 
  • Altın Ayvası 
  • Şekergevrek Ayva 
  • Tekkeş Ayva 

Bu ayva türleri arasında ülkemizde en yaygın olarak üretilen ayva çeşidi eşme ayvadır. Eşme ayva bazı yörelerde limon ayvası olarak da bilinir. Limon ayva denilmesinin sebebi ise ayvanın dış görünüşünün ir limonu andırmasından dolayıdır. Ülkemizde hemen hemen her bölgede yetiştirilebilir. Kabuğu tüysüz ve bol suludur. Dilerseniz bu ayva türünü seçerek bahçenizde üretimini sağlayabilirsiniz. 

Ayva meyvesi, yediğinizde ağzınızda mayhoş bir tat bırakır. Yukarıda saydığımız ayva türleri arasında tekkeş ayva tadı mayhoş olmayan bir ayva türüdür. Mayhoş sevmeyenler vatandaşlarımız tekkeş türünü yetiştirerek tatlı ve sulu ayvalar üretebilir.  

Son olarak yukarıdaki ayva türlerinin hasat edilme zamanı Eylül ayı gibi gerçekleşir. Sonbahar ve kış aylarında taze bir şekilde tüketebileceğiniz bir meyvedir. Ticari olarak ya da bahçenizde ayva üretim yaparak taze bir şekilde tüketebilirsiniz. Ayrıca pazar tezgahlarında da kış boyunca bulabileceğiniz bir meyvedir.