Ayvanın Faydaları Nelerdir? Ayva Neye İyi Gelir? Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 07:18

Ayvanın Faydaları Nelerdir? Ayva Neye İyi Gelir? 

Ayvanın Faydaları Nelerdir? Ayva Neye İyi Gelir? 
Son Güncelleme :

30 Nisan 2022 - 14:00

142 views

Farklı tüketim seçeneklerine sahip bir meyve olan ayvanın insan sağlığına sağladığı faydalar saymakla bitmiyor. Lezzeti ile damakta ayrı bir yere sahipken aynı zamanda sağlığımıza etkileri ile severek tüketilen meyvelerin başında gelir. Ayvanın sağlığa olan faydalarını saymaya başlamadan önce kısaca ayva hakkında bilgi verelim. 

Ayva meyvesi ülkemizde yetiştirilen bir meyvedir. Seçici bir iklim özelliği olmaması sebebi ile ülkemizin hemen hemen her bölgesinde yetiştirilmesi uygundur. Sonbaharda hasat edilen bir kış meyvesidir. Bu durum ayva çeşitlerine göre değişse de hemen hemen hepsi sonbahar kış aylarında hasat edilir ve insanların tüketimine sunulur. 

Ayva meyvesi lezzet noktasında farklı türlere sahiptir. Bazı ayva türleri sulu ve lezzetli iken bazıları ise mayhoş bir tada sahiptir. Bu nedenle ayva seven vatandaşlarımızın damak tadına göre tükettiği ayva çeşidi de değişkenlik gösterir. Ayrıca ayva ile ilgili olarak tüketim şekline vurgu yapabiliriz. Ayvayı isterseniz ara öğün besini olarak tüketebilirsiniz. Ya da işleyerek reçel yapıp sofralarınızın lezzetini artırabilirsiniz. Bu tamamen sizin damak tadınıza ve isteğinize bağlıdır.  

Genel olarak ayva meyvesi hakkında kısaca bir bilgi verdikten sonra şimdi ayva tüketmenin insana sağladığı faydalardan bahsedebilir. Ayvanın faydaları nelerdir? Neye iyi gelir? Bu gibi merak edilen soruları cevaplayalım. 

Ayvanın Faydaları 

Her gıdanın insan sağlığına sunduğu farklı faydalar bulunur. İçinde barındırdığı besin değerine göre iyi geldiği, fayda sağladığı sağlık alanları vardır. Ayva meyvesi için de bu durum geçerlidir. İçinde bulunan besin değerlerinin etkisi ile sağlığa olan farklı faydaları bulunur. Bu faydaların ilki bağışıklık üzerinedir. 

Bağışıklık Sisteminin Düzenli Çalışmasını Sağlar 

Vücudun sistematik bir şekilde çalışmasını sağlamanın yolu bağışıklık sisteminden geçer. Bağışıklık sistemi zayıflayan insanların hastalıklara karşı mücadele etme gücü de doğrudan azalır. Bu nedenle özellikle bağışıklık sisteminin güçlü tutulması kış ayları için daha önemlidir. Kış meyvelerinden biri olan ayva, bağışıklık sistemini güçlendirmede aktif olarak etkilidir. İçerisinde bulunan C vitamini sayesinde tüketilmesi durumunda bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Böylece hastalıklara karşı daha güçlü olmanıza yardımcı olur. 

Cildi Gençleştirerek Yaşlanmayı Engeller 

Ayvanın içinde bulunan demir, çinko, bakır maddelerinin etkisi ile cildin tazelenerek daha genç kalmasını sağlar. Doğal yoldan cilt ve saç bakımı için ayva tüketimine özen gösterebilirsiniz. Ayvanın içinde bulunan mineraller kırmızı kan hücrelerinin artmasına yardımcı olur. Böylece dokuların oksijen ihtiyacını karşılamasına bağlı olarak hücrelerin yenilenmesine katkı sağlar. Cildinizin daha genç ve daha parlak görünmesi için ayva tüketimine dikkat edebilirsiniz. 

Sindirim Sistemini Düzenleyerek Şişkinlik Hissini Azaltır 

Sindirim sisteminin düzenli çalışmamasına bağlı olarak ortaya çıkan şişlik hissi, kabızlık gibi sağlık problemleri yaşayanlar ayva tüketmesini tavsiye ediyoruz. Çünkü ayvanın içerisinde bol miktarda lif besini bulunur. Lifin bilindiği gibi özellikle sindirim sistemini düzenleyici etkileri vardır. Ayva tüketerek sindirim sisteminizin düzgün çalışmasını sağlayabilirsiniz. Özellikle sindirim için ayva tüketecekseniz haşlayarak tüketmeye özen göstermenizi öneririz. 

Bu gibi önemli faydaların yanı sıra kansızlık şikâyeti olanlar da ayva tüketerek kan değerlerinin normalleşmesini sağlayabilir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi ayva tüketmek kan hücrelerinin sayısını artırır. Böylece kansızlık problemi yaşayanlar ayva tüketebilir. Bu durum aynı zamanda kanser oluşumunu da yüksek ölçüde etkilemektedir. Bu nedenle ayva tüketerek kanser oluşması riskini azaltabilirsiniz.  

Yukarıda dile getirdiğimiz faydalarının yanı sıra bilimsel olarak kanıtlanmasa da insan sağlığına iyi gelen daha başka faydaları da bulunabilir. Sağlıklı bir hayat ve sağlıklı beslenme için özellikle mevsiminde ayva tüketebilirsiniz.