Bakan Kirişci’den Gıda İsrafına Dikkat Çeken Açıklamalar!Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 01:02

Bakan Kirişci’den Gıda İsrafına Dikkat Çeken Açıklamalar!

Bakan Kirişci’den Gıda İsrafına Dikkat Çeken Açıklamalar!
Son Güncelleme :

03 Ekim 2022 - 9:36

30 views

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü tarafından dünya genelinde ses getiren kampanyası ‘’Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık’’ sloganı ile 20 Mayıs 2020 tarihinde başlamıştı. Her yıl düzenli olarak bu kampanyayı ülkelerden deste gelmektedir. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci bu yıl da konuşmasında gıda israfı hassasiyetine ilişkin konularına konuşmasında yer verdi.

Su kaynaklarının hızla tüketildiği ve var olan gıdaların israf edilmesi zamanla dünya genelinde büyük sorunları açığa çıkaracağı uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Özellikle Ukrayna-Rus savaşının başlamasının ardından gıda israfına ilişkin konu daha çok gündeme getirilmektedir. 2020 yılında dünya genelinde başlatılan sosyal kampanya özelinde gıda israfına dikkat çekilmeye çalışılmaktadır.

Gıda israfı konusu yalnız sosyal anlamda etkili olmakla kalmaz aynı zamanda, ekonomi ve çevre düzeni üzerinde de etkisi bulunur. Var olan yaşamın devamlılığının sağlanması için canlıların gıdaya ihtiyacı yadsınamaz bir gerçektir. Dolayısıyla da bu konu herhangi bir ülke sınırları ile sabit kalmaktan çok daha büyük bir sorun haline gelmiştir. Gıda israfı artık kaygı uyandırmak konusunda dünya gündeminde yer alan bir konu haline gelmiş durumda. Su kaynaklarının gelecek dönemlerde tükenmesinin muhtemel konularından olması, suyun yakından ilişkili olduğu gıda üretimini etkilemektedir. Bu da var olan gıdaları tasarruflu tüketilmesine ek olarak bilinçli tüketilmesine yönelik çalışmaları artırmaktadır.

‘’Gıdanı koru sofrana sahip çık’’ kampanyası özelinde, tüketicinin gıda koruması yapacağı, kontrollü tüketim yapabilmeyi, gıda atıklarının geri dönüşümle neler yapabileceğine ilişkin konularda yönlendirmeleri mevcuttur. Bakan Kirişci de geçtiğimiz günlerde yaptığı konuşmasında bu konuya tekrar dikkat çekmiştir. Türkiye genelinde gıda israfı konusunda yürütülen çalışmaların artırılması ve diğer ülkelere de bu konuda örnek olmak öncelikler arasında yer almaktadır.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin konuşmasında yer verdiği açıklamalarında şu sözleri ile gıda israfına dikkat çekmektedir;

Bakanlık olarak paydaşlarımızla birlikte gıda kayıplarının ve israfının önlenmesine yönelik olarak ülkemizde ve uluslararası alandaki çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık günü vesilesiyle vatandaşlarımıza gıda üretiminde ve gıdanın topraktan sofraya serüveninde ne emekler harcandığını bilerek gıdaların asla israf edilmemesi çağrısında bulunuyor ve bir kez daha tekrarlıyorum, gıdanı koru, sofrana sahip çık.

Bu ve benzeri açıklamaların etkili olması ve tüm canlıların yaşamlarının sürdürülebilmesi adına daha bilinçlenmek temenniler arasında yer alır. Gelecekte gıda ve su anlamında yaşanabilecek sorunlara çözümler ve önlemler almak şimdiden her bireyin dikkat etmesi gereken konulardan biridir.