Bambu Tohumu Nasıl Ekilir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 07:06

Bambu Tohumu Nasıl Ekilir?

Bambu Tohumu Nasıl Ekilir?
Son Güncelleme :

08 Temmuz 2021 - 10:19

93 views

Bambu yetiştirilmesi genel olarak çelikleme yöntemi ile gerçekleştirilse de bambu yetiştirmesi bambu tohumu kullanılarak da gerçekleştirilebilen bir bitkidir.


Bambu tohumu nasıl yetiştirilir? Bambu tohumu nasıl çimlendirilir? Bambu tohumdan Nasıl Yetiştirilir soruları ise buna bağlı olarak bambu tohumu yetiştirildiği en çok araştırılan konular arasında yer alıyor demek mümkün olabilir.

Peki, Bambu tohumu Nasıl Çimlendirilir?

Bambu tohumlarının çimlendirilmesini gerçekleştirmek için sertifikalı veya güvenilir yetiştiricilerden satın aldığınız tohumları yaklaşık olarak 24 saat boyunca su içerisinde bekletmeniz önerilebilir. Su içerisinde beklettiğiniz bambu tohumlarında çimlenme görebilirsiniz.


Bambuyu çimlendirmek için tercih ettiğiniz suyun klorsuz su olmasına özen göstermeniz bitkinin çimlenme ihtimalini arttıracak özelliklerden biri arasında bulunur.


Çimlenme işleminin gerçekleşmesi için ufak bir püf nokta vermek ise tohumları klorsuz suyun içerisinde bekletmeye başlatan önce yaklaşık olarak 15 dakika kadar tuzlu suyun içerisinde bekletebilirsiniz. Bu işlem sayesinde bambu tohumlarınızın çimlenme ihtimali artacaktır demek mümkün.

Bambu saksısı Nasıl Olmalıdır?

Çimlendirme işlemi gerçekleştikten sonra bambunun iyi hazırlanıp saksıya ekilmesi oldukça önemlidir diyebiliriz. Bu saksının dibine çakıl taşları yerleştirmeniz önerilebilir veya bambu saksınızı delikli saksılardan tercih edebilirisiniz. Bunun nedeni bambunun suyu seven bitki çeşitleri arasında bulunması diyebiliriz. Suyu seven bir bitki olduğu için sürekli temiz duş ile sulanması gerçekleştirilmesi önerilen bu bitkinin toprağı içerisinde fazladan su bulunması halinde bitki çürüyebilir veya bitki üzerinde mantar meydana gelebilir. Bu durumlar bambuların sağlığı açısından iyi olmaz hatta dikkat edilmezse bitkinin ölümüne sebep olabilecek durumlar arasında görülebilir.


Tohum ekimini gerçekleştirebileceğiniz saksıları küçük saksılardan tercih edebilirisiniz. Dibine çakıl taşları yerleştirerek hazırladığınız toprak üzerine saksı boyutundan yaklaşık olarak 3 veya 4 cm boşluk kalacak şekilde torak ekleyebilirsiniz. Bambu için kullanacağınız toprak çeşidini bambu satın aldığınız yerdeki satıcının tavsiyelerine uyarak alabilirsiniz. Nemi seven bir bitki olduğu içip bu bitkilere uygun olarak daha çok nefes alan ve gevşek yapılı olan toprak türlerinin önerilmesi mümkün olabilir.

Tohumları dikkatlice yerleştirdikten sonra tohumları tamamen örtecek kadar toprak ekleyebilirsiniz.


Bambu yetiştiriciliği yapacağınız saksıyı güneş alan bir alan içerisine yerleştirmeniz önerilebilir. Ayrıca yetiştiriciliği yapılacağı alan balkon içi ise rüzgâr alamamalı. Uygun sıcaklık olarak ılık sıcaklık bitkinin iyi bir şekilde yetiştirilmesine yardımcı olabilir.