Bambu Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 02:40

Bambu Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Bambu Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Son Güncelleme :

07 Temmuz 2021 - 10:52

249 views

Bambu yetiştiriciliği için tohumdan bambu yetiştiriciliği veya çelikleme işlemi ile bambu yetiştirimi tercih edilebilir. Bambu yetiştirimi için genellikle çelikleme tercih edilir bunun nedeni ise tohumdan bambu yetiştirilmesinin oldukça zor olduğunu söylemek mümkün. Tohum yetiştiriciliğine göre çok daha kolay olan çelikleme yöntemi ile yetiştirme bambu yetiştirme için en çok tercih edilen yöntemlerden biri olarak görülüyor diyebiliriz.

Çelikleme ile çoğaltma nedir?

Çelikleme ile üreme nasıl yapılır? Bu bitkiden bir parça alarak gerçekleştirilebilecek olan bir üreme türüdür diyebiliriz. Bambu bitkisinin uygun olan bir parçası kesilerek uygun bir şekilde dikimi gerçekleştirilir ve bu şekilde çoğaltılması gerçekleştirilebilir. Bu yöntemde dikkat edilmesi gereken en büyük nokta ise bambu suyu seven bir bitki olduğu için ekim gerçekleştirildikten sonra uygun olan suyun bitki için sağlanması olabilir. Bambu bitkisinin sürgünleri çelikleme işlemine uygun olarak kullanılabilir. Ana dal üzerinden dikkatlice kestiğiniz bitki sürgünlerinin yetiştirme için kullanılması durumunda bitki üremesinin gerçekleştirilmesi ve yen bambu bitkisinin kolaylıkla büyümesinin sağlanmasının gerçekleştirilmesi mümkün olabilir.


Çelikle çoğalma işleminde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta anadal üzerinden koparılan bambu bitkisinin kökünün hava almamasını sağlamaktır denilebilir. Çoğaltması gerçekleştirilecek bitki dalının dibine hava ile tasını tam olarak kesmesi için mum damlatılması tavsiye edilebilir bitkinin toprak içerisine dikimi ise kısa süre içerisinde gerçekleştirilmeli olarak öneriliyor


Bambuyu su içerisinde yetiştirecekseniz ise bir bardak su veya kavanoz içerisine bambu bitkisini yerleştirebilirsiniz bitki çiçeklenmesini bu alanda gerçekleştirebilir çiçeklenme için yeterli olan su miktarı yüksekliği ise 3 ila 5 cm arasında olarak ayarlatılabilir. Bitki köklendikten sonra yetiştirimini gerçekleştirmek istediğiniz vazonun içerisine renkli çakıl taşları yerleştirebilirsiniz. Vazo içerisinde yetiştirimi için gerekli olan su miktarı ise 10 cm kadar olarak öneriliyor su içerisinde yetiştireceğiniz bambu bitkisi için de temiz içilebilir su eklemeniz önerilebilir.

Bambu İçin Vazo Tercih Nasıl Yapılmalı?

Bambu bitkisi için uygun görülen vazolar bitkinizin boyuna uygun olarak u<un vazolardan yana olmalı bunun yerine bambu yetiştirimi için geniş vazoların yerine ince vazolar tercih etmeniz daha doğru olabilir hem estetik olarak hem de bambu sağlığı için çok daha iyi bir tercih olacaktır.