Bambu YetiştiriciliğiTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 06:42

Bambu Yetiştiriciliği

Bambu Yetiştiriciliği
Son Güncelleme :

07 Temmuz 2021 - 10:52

3.605 views

Bambu yetiştiriciliği son dönemlerde Türkiye içerisinde de gerçekleştirilen hatta en kar sağlayabilen tarım ürünlerinden biri olarak görülüyor dersek yanılmayız.

Bambu Nedir?

Bambu bitkisinin anavatanı olarak Asya topraklarının görüldüğünü söyleyebiliriz. Bambu ağacı yetiştirilmesi özellikle Çin, Hindistan, Japonya ve Güney Amerika içerisinde gerçekleştirilir.


Pek çok farklı bambu türünün mevcut olduğunu söyleyebiliriz yaklaşık olarak 1200 civarında farklı bambu çeşidinin olduğunu söylemek mümkün olabilir.


Bambu buğdaygiller familyasına ait olan bir bitki türü olarak görülür.

Bambu Ağacı ne kadar uzar?

Bambuların farklı çeşitlerinin oldukça uzun olarak görülebileceği biliniyor farklı olabileceği biliniyor.


Oldukça uzun olarak 6etiştirilmesi mümkün olan ve farklı alanlar içerisinde değerlendirilebilen bambular5ın uzunluklarının 38 m uzunluğa erişebileceği bambu ile ilgili bilinen bilgiler arasında bulunuyor. Uzunluk olarak 38 metre boyuta sahip olan bitkilerin genişlikleri ise 38 cm kalınlığa kadar ulaşabiliyor. Bambular peki çok farklı alanda kullanılabiliyor bu yüzden bambu yetiştiriciliğinin de önemi oldukça fazla farklı türleri mobilya sektörüne kadar pek çok sektörün içerinde kullanılabiliyor olarak biliniyor. Bambular bitki türü olarak genelde çiçek açamayan bitki türleri olarak karşımıza çıkar. Çok nadir de olsa çiçek açmaları mümkün olabiliyor.

Bambu Ağaçlarının İklim İsteği Nedir?

Pek çok farklı çeşidi bulunan bambu bitkisi aynı zamanda emek ve sabır isteyen bir yetiştiricilik türüdür diyebiliriz.


Bambu ağaçları yapı olarak yağışı seven bitki türleri arasında olarak biliniyor. Bambular aynı zamanda güneşi de seven bir bitkidir ve bambular aynı zamanda günün 8 saati boyunca güneş görmesi gereken bitki türleri arasında bunuyor. Sulak ve güneşli olan bölgeler içerisinde bambu yetiştiriciliği verimli olarak gerçekleştirilebilir.


Bambu ağaçlarının yetiştiriciliği için tercih edilen bölgenin fazla rüzgâr ve fırtına almaması gereken bir yer olması gerektiğini söylemek gerekir. Bambu bitkisi fırtınadan kolaylıkla etkilenebilen bir bitki türüdür. Eğer bambu yetiştiriciliği yapmak istediğiniz gölge rüzgâr ve fırtına alan bir bölge ise yetiştiricilik yapacağınız bölgenin çevresine çit yerleştirerek rüzgâr ve fırtınadan bambularınızı korumanı mümkün olabilir. Bambuların en çok yetiştiriminin sağlandığı bölgelerden biri olan ormanlık alanlar içerisinde bir yetiştirme sağlayacaksanız ormanlık alanlar için rüzgârdan koruma çitlerine ihtiyaç olmaz olarak bilinir. Ormanlık aran içerisinde bulunan farklı çeşitlerde ağaçlar ve bitki türleri bambunun fırtınadan etkilenmemesine yardımcı olacak bir nitelik taşıyabilir.

Bambu Çeşitleri Nelerdir?

Bambunun pek çok farklı görünüşte görülmesi mümkün olabilir fakat bambu bitkisini sınıflandırmak istersek 2 temel bambu türünden bahsedilebilir.


Bu iki tür Bambuseae, Olyreae olarak isimlendirilir özellik olarak ise Olyreae olarak adlandırılan bambu türü ot gibi büyür ve tahtalaşmaz boy olarak ise bir metreyi aşmaz diyebiliriz. Bu bitkilerin ev içerisinde vazolarda da veya saksılar içerisinde de yetiştiriminin yapılmasının mümkün olduğunu söylemek mümkün.


Bambuseae türü ise Bambu ağacı olarak bilinen bambu türüdür diyebiliriz. Bu bambu türleri büyüdükçe tahtalaşan bir yapıya sahiptirler oldukça dayanıklı bir tür olduklarını söylemek mümkün olabilir, doku olarak kabuklu bir dokuya sahiptirler ince yapraklıdırlar eğer bu bambu türü çiçek açarsa çiçeklerinin oldukça büyük olduğunu görebilirsiniz.

Bambunun Özellikleri Nelerdir?

Bambu bitkisi dayanıklı olması özelliği ise yetiştiriciler tarafından tercih edilen bitkiler arasında bulunuyor demek mümkün olabilir. Bambular uzun yıllık bitkilerdir ve bakımları doğru olarak gerçekleştirildiğinde uzun yıllar yaşadığını söylemek mümkün olabilir.
Bambu çeşitlilik olarak oldukça fazladır kısa ve bodur çeşitlerinden oldukça uzun ve geniş yapıda olan türlerine kadar farklı bölgeler içerisinde bambu yetiştiriciliği gerçekleştirmek mümkün olabilir.


Bambuların yetiştirilmesi genel olarak orman içlerinde gerçekleştirilir bunun nedeniz ise bambunun özellik olarak karbondioksit emilimini oldukça yüksek miktarda gerçekleştirmesi diyebiliriz. Diğer bitkilere de pek çok fayda sağlayabilen bu özelliği sayesinde uygun iklimler içerisinde yetiştirimi genellikle ormanlık bölgeler içerisinde gerçekleştirilir.


Bambular hakkında yapılan araştırmalar ve incelemeler sonucunda bilim insanlarının bambuların yüksek oksijen üretimi sayesinde çağımızın en büyük sorunlarından biri olarak görülen küresel ısınmaya karşı savaşmada etkili bir bitki olarak görülebileceğini söylemek de bambu ile ilgili önemli özelliklerden biri olarak görülüyor. Özellikle Uzak Doğu bölgelerinde yetiştirilen ve fazla yağış alan bambu türlerinin diğer bambu türlerine göre ortalama olarak 4 kat daha fazla oksijen ürettiği tahmin ediliyor.


Bambu bitkisi tamamen doğal olarak çeşitli mobilya ve benzeri ürünlerin yapılması ile de hayatımızda yer alan bir bitki türü sağlık açısından iyi bir kaliteye sahip olan hem konforlu hem de dayanıklı mobilya türleri bu bitkilerin farklı türlerinden gerçekleştirilebiliyor. Hem de ağaç kesiminin de azalmasına yardımcı oluyor diyebiliriz. Bambunun farklı alanlarda kullanılması doğal üretime katkı sağlarken aynı zamanda doğa sağlığını da korumaya destek veriyor demek mümkün olabilir.


Bambu bitkilerinin bazı türleri özellik olarak kendiliğinden e kolaylıkla uygun bölgeler içerisinde gerçekleştirilebilirken b bazı bambu türlerinin yetiştirilmesi ise uzun bir emek, çaba, zaman ve sabır gerektirebiliyor diyebiliriz.


Bambu bitkisi su içerisinde veya toprakta yetişebilir su içerisinde yetişen vazolar içerisinde görebileceğiniz bambu türlerinin sularını haftada bir kere değiştirmeniz ve temiz tutmaya özen göstermeniz gerektiğini söylemek mümkün olabilir.

Bambu Yetiştiriciliği Türkiye’de Yapılır mı?


Pek Çok farklı alanda kullanımı veya tüketimi mümkün olan bambu yetiştiriciliğini Türkiye içerisinde yapılıp yapılamayacağı ise bu bitki için en çok merak edilen konulardan biri olarak görülüyor diyebiliriz. Yetiştiricisi oldukça büyük bir kar sağlayabilen bambu bitkisinin yetiştiriciliği özellikle sıcak ve yağışlı ormanlar içerisinde gerçekleştiriliyor olsa da Türkiye içerisinde bambu yetiştiriciliği için uygun olabilen ve verimli olarak bambu yetiştiriciliği yapılabilecek alanlar bulunduğunu söylemek mümkün olabilir.


Bambu bitkisi ülkemiz içerisinde en çok yeni nesil mobilyacılık sektöründe kullanılması ise biliniyor. Bambu kullanılarak üretilen mobilyaların ise oldukça yüksek fiyatlara farklı tasarımları sayesinde alçı bulabildiğini söylemek mümkün olabilir.


Üretimi için özenle yer seçilmesi gereken bir bitki olan bambu bitkisinin yetiştiriciliğinin de oldukça emek isteğini söylemek gerekir.


Türkiye’de nerede Bambu yetiştirilir?

Yetiştiricisine oldukça fazla kar sağlayabilen bir bitki olan bambu bitkisinin yetiştiriciliğinin ülkemiz içerisinde en fazla görülebileceği il ise Sakar ya ilidir diyebilir bu il içerisinde yetiştiriciliği gerçekleştirilmesi mümkün ola bambuyu genel olarak yurt dışı ülkelerinden ithal ettiğimiz söylenilebilir.


Sıcak ve sulak alanlar içerisinde kolaylıkla yetiştirimi saplanan bu bitki ülkemiz içerisinde maalesef yetiştirme oranı oldukça az olan bir bitki türüdür diyebiliriz.


Bambu bitkisi yetiştiriciliği karlı mıdır?


Bambu bitkisi yetiştiriciliği özellikle farklı türleri açısından oldukça karlıdır inatçı bir bitki olma özelliği taşıyan bambu bitkisi ülkemiz içerisinde oldukça değerli olan bitki türleri arasındadır demek mümkün bu yüzden bu bitki türü özellikle ülkemiz içerisinde yüksek fiyatlara alıcı bulabildiğinden hem faklı sektörlerde kullanılması hem de değişik şekillerde yetiştirilmesi için kolaylıkla alıcı bulabiliyor demek mümkün.