Beyaz Lahana Nerede Yetişir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 08:59

Beyaz Lahana Nerede Yetişir?

Beyaz Lahana Nerede Yetişir?
Son Güncelleme :

07 Ağustos 2021 - 9:32

1.376 views

Beyaz lahana nerede yetişir? Hangi bölgemizde yetişir? Türkiye’de beyaz lahana yetişir mi? Beyaz lahana ne zaman yetişir?

Beyaz lahana, ülkemizde yetiştirilen lahana türlerinden biridir. Hatta lahana türleri arasında ülkemizde en fazla yetiştiriciliği yapılan lahana türüdür. Lahana, genel olarak yaz hem de kış dönemlerinde üretimi yapılan bir sebzedir. Bu nedenle dikeceğiniz dönemle lahana türünün uyumlu olmasına dikkat etmeniz gerekiyor.

Yanlış dönemde dikilen lahananın verimli ve kaliteli bir üretim süreci olamaz. Özellikle sıcağa ve soğuğa karşı dayanıklılıkları lahana türlerine göre değişir. Beyaz lahana, kış sebzesi olarak üretimi yapılan bir bitkidir. Yaprakları beyaz – açık yeşil geçişleri olan renktedir. Yaprakların boyutları geniş ve kalın bir yapıya sahiptir. Yaprakların iç içe ve kat kat dürülmesiyle meydana gelir.

Kelem Olarak Biliniyor!

Ülkemizde üretilen beyaz lahana, bazı bölgelerde kelem olarak da biliniyor. Genellikle sonbahar döneminde ekilen kışa hasatı yapılan bir bitkidir. Genel olarak lahananın özelde ise beyaz lahananın insan sağlığın sağladığı faydalar saymakla bitmiyor. Hem yemek çeşitliliği açısından hem de içerdiği besin zenginliği sayesinde lahana tüketimine önem vermek gerekiyor.

Lahananın İklim İsteği

Beyaz lahana nerede yetişir?

Beyaz lahananın nerede yetiştiğini bilmemiz için öncelikle, lahananın nasıl bir iklim istediğini bilmek gerekir. Lahana sebzesi genel olarak yağışı ve nemi seven bir bitkidir. Ilıman iklimler, lahanaların yetişebilmesi için en uygun iklim koşulları olabilir. Ilıman iklimlerde yıllık sıcaklık farkları çok fazla değildir. Ayrıca yağış miktarı yıl ortalaması için gayet yüksektir. Yağışın bol olduğu bölgelerde lahana üretimi kolaylıkla yapılabilir.

Baharda üretilen lahanaların soğuğa karşı dayanıklılığı, kış dönemi lahanalarına göre daha az olduğu için, sıcaklık değerlerinin 0 derecenin altına inmesiyle lahana bitkisi zarar görür. Lahana yetişebilmesi için bölgenin ortalama sıcaklığının 15 -20 derece arasında değişmesi gerekiyor.

Beyaz Lahana Nerede Üretilir?

Beyaz lahana yabani olarak en fazla Akdeniz bölgesinde üretilmektedir. Özellikle Niğde ili beyaz lahana üretiminde ön plana çıkar. Akdeniz bölgesinin yanı sıra diğer kıyı bölgelerimde özellikle Karadeniz bölgesinde de beyaz lahana üretimi yapılıyor.