Bezelye Bitkisi Yetiştiriciliği Hakkında Neler Bilmeliyiz?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 02:35

Bezelye Bitkisi Yetiştiriciliği Hakkında Neler Bilmeliyiz?

Bezelye Bitkisi Yetiştiriciliği Hakkında Neler Bilmeliyiz?
Son Güncelleme :

29 Haziran 2021 - 14:16

25 views

Bezelye Bitkisi Sulama ve Gübrelemeye İhtiyaç Duyar mı?

Bezelyenin yetişmesi için uygun iklim koşullarına bakıldığında nemi seven ve düzenli ve hafif yağmurlara ihtiyaç duyan bir bitki olduğunu söyleyebiliriz. Bezelye sulanmaya ihtiyaç duyar mı? Bezelye ne zaman sulanmalı? gibi soruların cevabı yazımızda.

Bezelye Bitkisi Sulamaya İşlemine İhtiyaç Duyar Mı?

Bezelye genel olarak yağışlı dönemlerde üretimi yapıldığı için sulanma ihtiyacına gerek duymaz. Özellikle çimlenme döneminde toprağın neminin yüksek olması ya da torağın rutubetli olması çimlenmeyi geciktiren faktörlerdendir. Fazla su yüklemesi, bezelyenin çürümesine, verimsizleşmesine sebep olabilir. Bu nedenle bezelye üretiyorsanız ve yağış durumu yeterliyse bezelyeyi sulamaya ihtiyaç yoktur.

İlkbaharda Üretilen Bezelye İçin Sulama Yapılabilir

Genel olarak sulamaya ihtiyaç duyan bir bitki olmasa da ilkbaharda yapılan bezelye üretiminde yağış miktarına ve sıcaklık değerlerine göre sulama işlemi uygulanabilir. Özellikle yağışın görülmediği ve sıcaklığın yüksek olduğu zamanlarda düzenli olarak bezelyenizi sulayabilirsiniz.

Bezelye, yüksek hava sıcaklıklarına karşı dayanıksız bir bitkidir. Sıcaklık değerlerinin yüksek ilerlemesi su ihtiyacını oluşturabilir. Bu dönemlerde düzenli olarak bezelyenin sulanması gerekebilir.

Bezelye Ne Zaman Sulanmalı?

Bezelye için sulanma işlemini yapılması gereken iki önemli dönem bulunur. Bu dönemler çiçeklenme dönemi ve meyve bağlama dönemidir. Bu dönemlerde bezelyenizi sulamaya dikkat etmeniz gerekir ve mümkünse en az 2 defa sulama işlemini gerçekleştirin. Sıcaklık değerlerine bağlı olarak üçüncü sulama gerekirse mutlaka üçüncü sulamayı da yapın.

Hangi Sulama Yöntemi Kullanılmalıdır?

Bezelye üretiminde önerilen sulama yöntemleri, karık usulü ve yağmurlama sulamadır.

Bezelyenin Gübreleme İşlemine İhtiyacı Var mı?

Bezelye, bir önceki dönem uygulanan gübrelerden faydalanabilen bir bitki olduğu için özellikle gübrelenmesine gerek yoktur. Bu nedenle bezelye ekilecek toprağa ekim öncesi gübreleme işlemi yapmamalısınız. Gelişmek için gübre desteğine ihtiyaç duymayan bir sebze olan bezelyeye asla çiftlik gübresi uygulamayın.
Uygulanan çiftlik gübresi bezelyenin gelişimine fayda sağlamaz. Aksine meyve miktarını, danelerin oluşumunu, düzenini olumsuz yönde etkiler.

Toprak için gübre uygulanması gerekiyorsa, bir önceki üretim sürecinde uygulanması tavsiye edilir.

Ancak yine de ihtiyaç duyulması durumunda fosfor ve potasyum desteği sağlanması gerekir.