Bezelye Yetiştirilecek Bölgenin İklim Koşulu Nasıl Olmalıdır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 03:00

Bezelye Yetiştirilecek Bölgenin İklim Koşulu Nasıl Olmalıdır?

Bezelye Yetiştirilecek Bölgenin İklim Koşulu Nasıl Olmalıdır?
Son Güncelleme :

02 Temmuz 2021 - 9:00

33 views

Bezelye yetiştiriciliğinde önemli olan ilk faktör iklimdir. Verimli bir şekilde bezelye üretebilmeniz için bölgenin iklim koşularının uygun olması gerekir. Peki bezelye nasıl bir iklim tipinde verimli bir şekilde üretilir?

Bezelye İklim İsteği Açısından Seçici Bir Bitkidir

Bezelye sebzesi, dünyanın belli bölgelerinde yetiştirilebilen bir bitkidir. Yetiştirilen bölgelere ya da dönemlere bakıldığında, nemin ve serinliğin hâkim olduğu bölgeler olduğunu fark edebilirsiniz. Bezelye, serin ve rutubeti bol havaları seven bir bitkidir. Bu isteği çimlenme döneminde pek geçerli olmasa da genellikle gelişim döneminde bu havaların hâkim olması, daha hızlı gelişmesine yardımcı olur ve dane dizilimi düzenli bir şekilde olur.


Bezelye yetiştirecekseniz yaşadığınız bölgenin iklim özelliklerinin uygun olduğuna dikkat etmenizi tavsiye edebiliriz. Uygun iklim koşullanın olmadığı bölgelerde yetişen bezelyelerin verimi düşük, kalitesiz ve cılız olur. Kabukların içinde bulunan danelerin dizilimi ve boyutlarında orantısızlık meydana gelir. Özellikle ticari amaçla bezelye yetiştiriciliği yapacaksanız uygun iklimin hâkim bölgede yaşadığınıza emin olun.

Sıcak ve Kurak Havalar Bezelyenin Düşmanı

Serinliği seven ve neme ihtiyaç duyan bir bitki olduğu için sıcak ve kuraklığın hakim olduğu havalar bezelyenin gelişmesini olumsuz yönde etkiler ve bu iklim koşullarının görüldüğü bölgelerde bezelye üretilmesi tavsiye edilmez. Ülkemiz üzerinden örnek verecek olursak en fazla bezelye üretiminin yapıldığı bölgelerimiz Akdeniz, Ege ve Marmara bölgeleridir. Bu bölgelerde Akdeniz iklimi görülür ve Akdeniz ikliminde yaz ayları sıcak ve kurak geçer. Bu bölgelerde bezelye üretimi sıcak ve kurak geçen yaz aylarında değil, ılık ve yağışlı geçen kış aylarında yapılır.

Çimlenme Döneminde Tohumlar Rutubete Maruz Kalmasın!

Bezelye bitkisi genel olarak nemi seven ve büyüyüp gelişmek için neme ihtiyaç duyan bir bitkidir. Ancak bu durum çimlenme döneminde farklı olabiliyor. Bezelye tohumu çimlenme sürecinde rutubete maruz kalmamalı. Fazla nem tohumun çimlenmesi yerine çürümesine sebep olabilir. Bu durum üretimin aksamasına ve üreticilerimizin maddi manevi zarar görmesine sebep olabilir.
Bezelye için en uygun ortalama sıcaklık değerleri 18 – 21 derece olmalıdır.