Bezelye Zararlılarını Tanıyalım!Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 08:45

Bezelye Zararlılarını Tanıyalım!

Bezelye Zararlılarını Tanıyalım!
Son Güncelleme :

02 Temmuz 2021 - 8:58

111 views

Tarım alanında üretilen her ürünün zararlısı bulunduğu gibi bezelyenin de zararlı organizmaları vardır. Bu organizmalar bezelye bitkisinin farklı kısımlarından zarar veririler. Zarar uğrayan bezelye bitkisi veremli bir şekilde gelişemez ve üreticimiz istediği verime ulaşamaz. Bu nedenle zararlıları tanımalı ve onlarla mücadele etmeniz gerekir.

Zararlılar Büyük Tahribata Sebep Olur


Bezelyenin zararlıları nelerdir? Bezelye zararlılarıyla nasıl mücadele edilir? gibi sorular üreticilerimiz tarafından merak edilen ve araştırılan konular arasındadır. Üreticimizin üretim sürecini verimli bir şekilde tamamlayamamasının bir nedeni zararlı organizmalardır. Zararlı organizmalar, bitkiye farklı yerlerinden hasar verir. Zarar gören bezelye bitkisi verimli bir şekilde ürün veremez. Bitki farklı bölgelerinden büyük tahribatlar alır.

Bezelye Güvesi

Bezelye zararlı organizmalarından ilki bezelye güvesidir. Bezelye üreten pek çok çiftçimiz bezelye güvesi ile mücadele eder. Bezelye üretiminde en yaygın olan zararlı türüdür. Bezelye güvesi genel olarak kendine kurak havaları seçer. Havaların sıcak ve kurak geçtiği dönemlerde görülür.


Bezelye güvesinin boyu yaklaşık 7 – 9 mm arasında değişebilir. Larvalarını yaprakların arasına ve bezelye çiçeklerine bırakır. Böylelikle bitki yapraklarından ve çiçek özlerinden zarar almaya başlar. Olgunlaşan bezelyelerin üzerinde delikler açarak iç kısmını kemirir. Bezelye güvesinin üretime verdiği tahribat neredeyse %50 oranda olabilir. Dolayısıyla güney bölgelerde bezelye üretimi yapan çiftçimizin bezelye güvesine karşı dikkatli olması gerekir.

Buğday Biti

Küçük yapılı bir böcek türü olan buğday biti, bezelyeye zarar veren organizmalardan bir diğeridir. Bezelyenin yanı sıra tahıllarda görülen zararlıdır. Buğday biti, güneşli ve nemli havaları seven bir bitki olduğu için, bezelye üretim döneminde sıkça görülür.


Buğday bitinin verdiği tahribat fark edilmeyecek kadar küçüktür. Buğday biti, zarar vermeye tohum formattayken başlar. Buğday bitine maruz kalan tohumun kalitesi düşer ve verimli bir şekilde çimlenme sürecini gerçekleştiremez.

Nodül Çiçeği

Bezelyeye zarar veren bir diğer canlı da nodül çiçeğidir. Nodül çiçeği, bezelyenin doğrudan kök kısmını tahribata uğratır ve bitkinin gelişmesini engeller. Nodül çiçeği tarafından zarar gören bezelye bitkisinde solmalar meydana gelir.
Nodül çiçeği böceğinin boyutu yaklaşık 5 mm kadardır.