Bezelyenin İnsan Sağlığına Sağladığı Faydalar Nelerdir? Neden Bezelye Tüketmeliyiz?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 02:45

Bezelyenin İnsan Sağlığına Sağladığı Faydalar Nelerdir? Neden Bezelye Tüketmeliyiz?

Bezelyenin İnsan Sağlığına Sağladığı Faydalar Nelerdir? Neden Bezelye Tüketmeliyiz?
Son Güncelleme :

01 Temmuz 2021 - 8:55

32 views

Bezelyenin insan sağlığına sağladığı faydalar saymakla bitmiyor. Peki kaçımız bezelyenin bize sağladığı faydaları bilerek tüketiyoruz? Bezelye ülkemizde üretilen ve mutfak kültürümüzde belli bir yeri olan bir sebzedir. İçerisinde bulunan vitamin, mineral, lifler sayesinde insan sağlığına fayda sağıyor.


Bezelye sebzesi, dünyada belli arazilerde üretimi yapılan bir bitkidir. Baklagiller familyasının bir üyesi olan bezelye ülkemizde de geniş alanlarda üretimi yapılır. Bezelyeni üretim oranı ile tüketim oranı ülkemizde yüksektir. Özellikle farklı dönemlerde üretilebilir bitki olduğu için tüketimi istediğiniz zaman yapabilirsiniz.

Bezelyenin Ne Gibi Faydaları Bulunur?

Bezelye vitamin oranı yüksek, lifli ve kalorisi düşük olan bir sebzedir. Ayrıca bezelye danelerinin su oranı da yüksektir. A ve C vitaminleri, demir, lif, sağlıklı yağlar, potasyum, magnezyum ve folik asit bezelyede bulunur. Gelin bu besin değerleri insan sağlığına nasıl bir fayda sağlıyormuş birlikte öğrenelim.

Lif = Kilo Verme, Sindirim

Genel olarak kilo problemi olan ya da kilo vermek isteyen insanlar lifli besinler tüketmeye özen gösterirler. Bezelye lif maddesi bakımından zengin bir besin maddesi olduğu için kilo vermek isteyenlere tavsiye edilebilecek bir sebzedir. Bezelye tokluk hissi verir. Bu sayede fazla gıda tüketimini engellemiş olur.


Ayrıca bezelye tüketiminin sindirim sistemi üzerinde de düzenleyici etkisi bulunur. Sindirim sistemini düzenler ve metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur. Dolayısıyla kilo vermek isteyenlere fayda sağlar.

Diyabeti Dengeler

Bezelye tüketimi, insan vücudunda bulunan kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. Özellikle bezelyenin içinde bulunan lifler, glikoz ve insülin değerlerini normal değerlere dönmesine yardım eder.

Cilt Üzerinde Gençleştirici Etkileri Bulunur

Bezelye tüketerek kırışıklarınızın oluşmasını engelleyebilir ve yaşlanmayı geciktirebilirsiniz. Bezelyenin içerisinde bulunan mineraller sayesinde hücrelerin yaşlanmasını geciktirir. Su oranı yüksek bir sebze olduğu için tüketimi, vücuttaki su ihtiyacının giderilmesine yardımcı olur ve cilde parlaklık kazandırır.

Kalp Hastalığından Korur

Bezelyenin içerisinde bulunan C vitamini ve potasyum maddesi kalbin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Kalpte oluşabilecek hastalıkların oluşmasını engelleyebilir ve kalp sağlığının korunmasına katkı sağlar.