Biber Bitkisi Nasıl Bir Bitkidir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 02:33

Biber Bitkisi Nasıl Bir Bitkidir?

Biber Bitkisi Nasıl Bir Bitkidir?
Son Güncelleme :

22 Haziran 2021 - 9:16

85 views

Biber pek çok çeşidi olan ve anavatanı Amerika kıtası olan bir bitkidir. Biber, yetiştiriciliği asırlar öncesine dayanan bir bitkidir. Hatta M.Ö 7500’li yıllarda yine biber yetiştiriciliği yapıldığı söylenebilir. Ayrıca biber ilk yetiştirilmeye başlanan bitkiler arasında yer almaktadır. İlk olarak Amerika kıtasında yetiştirilmeye başlanan biber bitkisi, daha sonra Avrupa’da yetiştirilmeye başlanmıştır. Sonra da Çin ve Hindistan ülkelerinde de hızla üretilmiştir.
Biberi, çeşitlilik açısından zengin bir bitkidir. Boyut, renk, tat, kullanım olarak farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bu çeşitlilik mutfak kültürü üzerinde de etkili olmasına yardımcı olmuştur. Hem çiğ olarak hem de işlenerek pek çok farklı şekillerle biberi mutfağımızda kullanırız.
Ayrıca güneşte kalma süreleri de biberlerin çeşitliliğini etkileyen başka bir faktördür. Biber olgunlaşma sürecinde yeşil renkte iken güneşte fazla kalmaya başladığında kızarır ve rengi kırmızıya döner. Sivri biber ise sulan alanda yetiştiğinde tadı tatlı olsa da acıdır. Genellikle ülkemizde bilinen bir tür olan çarliston biber ise boyut olarak daha kalın bir formattadır ve tadı tatlıdır.
Biber bitkisi, kazık köklü bir bitkidir. Ancak gelişim süreci ile birlikte gövde kısmından yan dallar çıkmaya başlar. Yapı olarak hassas ve narin bir bitkidir. Saçak dalları kolaylıkla kırılıp zarar görebilir. Bu nedenle özellikle toplama işlemi yapılırken dikkatli olmak gerekebilir. Toplama tekniğindeki yanlışlık dalların kırılıp hasar görmesi ile sonuçlanabilir. Ayrıca biberlerin kökleri 100 cm kadar derinliğe inebilir. Kökün toprak içerisinde yan alanlara yayılması ise 60 cmlik bir uzunluğa karşılık gelebilir. Ancak bu kök uzunluğu sera yetiştiriciliğinde değişebilir.
Biber ürünü, domates gibi her mevsim ihtiyaç duyulan ve tüketilmek istenen bir bitkidir. Ancak açık arazilerde üretimi ancak yaz aylarında yapılır. Mevsimlik bir bitki olduğu için hasat edildikten sonra diğer yıl bir daha ekilmesi gerekir. Bu işlem talebin karşılanmasında yetersiz kaldığı için, biber bitkisinin üretimi seralarda gerçekleştirilir. Serada yetişen biberin kökü ise 10 – 30 cm kadar derinliğe inebilir. Ayrıca yetişkin bir biber fidesinin boyutu 200 cm kadar uzayabilir.