Biber Bitkisinin Yetişme Koşulları Nasıldır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 03:40

Biber Bitkisinin Yetişme Koşulları Nasıldır?

Biber Bitkisinin Yetişme Koşulları Nasıldır?
Son Güncelleme :

22 Haziran 2021 - 9:18

146 views

Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de biber üretimi yapılmaktadır. Çeşitliliği fazla olan biber bitkisi mutfakta farklı konseptlerle karşımıza çıkmaktadır. Görünüşü, tadı, rengi gibi nitelikler biber bitkisinin çeşitlenmesini etkileyen faktörler arasındadır. Ülkemizde farklı formlarda biber yetiştiriciliği yapılmaktadır. Sivri biber, çarliston biber, domates biberi, dolmalık biber, kırmızı biber … ülkemizde yetiştirilen biber türlerinden sadece bir kaçıdır.
Peki biberin yetişmesi için nasıl bir iklim koşulunun hakim olması gerekir?
Tarımsal üretimi yapılan bitkisel ürünlerin yetişebilmesi için gerekli ve en etkili olan faktör iklim koşuludur. Uygun iklim koşulunun sağlanması durumunda ürün verimli bir şekilde yetişebilmenin ilk adımını atar. Uygun iklim koşullarının sağlanmaması durumunda, ürün beklenen verimi karşılayamaz ve bu nedenle üretim süreci ürün, üretici, pazarlamacı ve alıcı açısından olumsuz şekilde sonuçlanır. Bu nedenle verimli ve kaliteli üretim sürecinin tamamlanması için iklim koşulunun uygun olması gerekmektedir.
Biber bitkisi sıcağın seven bir bitkidir. Hem gelişim hem de olgunlaşma sürecinde bol miktarda güneşe ihtiyaç duyar. Biber bitkisi için önerilen hava sıcaklığı 21 ile 29 derece arasında değişir. Ayrıca biber yetiştirilecek toprağın çeşidinin tınlı toprak olması gerekmektedir.
Toprak faktörü üretim için önemli olan bir diğer faktördür. Her bitkisel ürün yetişmek için belli bir iklim özelliği ve toprak uygunluğu arar. Bu nedenle tüm bakımları tam olduğu halde üretim bir türlü istediğiniz gibi gitmediyse, bu durum topraktan kaynaklı olabilir. Hatta bu duruma halk ağzı ile “ürün yerini sevmedi” denir. Bu durumun bilimsel açıklaması toprak dokusunun uymamasından dolayıdır.
Biber bitkisi sıcağı ve nemi seven bir bitkidir. Ancak özellikle suyu muhafaza eden bir toprak ise toprağın nem oranı yine biberi olumsuz yönde etkiler. Özellikle tohumun çimlenme dönemi için problem yaratabilir.
Biber bitkisi, soğuğa karşı duyarlı ve hassas bir bitkidir. Özellikle hava sıcaklığının 12 derecenin altını gösterdiği zamanlarda biber bitkisi zarar görebilir. Aynı durum yüksek hava sıcaklığının görüldüğü zamanlar için de geçerlidir. 33 – 38 derecelik sıcak havalar tozlaşmayı azaltır.