Biber Fidesi Yetiştirirken Nelere Dikkat Edilmelidir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 03:39

Biber Fidesi Yetiştirirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Biber Fidesi Yetiştirirken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Son Güncelleme :

21 Haziran 2021 - 9:34

22 views

Biber, yapı olarak hassas ve kırılgan bir bitkidir. Hem fide hali ile hem de büyüdüğünde aynı kırılgan yapısı devam eder. Bu yapısal özelliğinin yanı sıra değişen hava koşullarına karşı da yine duyarlılık gösteren bir bitkidir. Hava koşullarına karşı duyarlı oluşu, yetiştirilirken dikkat edilmesine ve özen gösterilmesine işaret eder. Ayrıca toprak yapısı da yine biber yetiştiriciliğini etkileyen bir diğer faktördür.
Toprak yapısı, biber yetiştiriciliği için uygun değilse biberden beklenilen verimin karşılanamaması mümkündür. Ayrıca kök yapısı, gövdesi kadar hassas bir yapıya sahiptir. Kök kısmın güçlendirilmesi için mutlaka gübre desteğinin verilmesi gerekmektedir.
Genel bir değerlendirme yapılacak olunursa, biber fidesi yetiştirirken dikkat edilmesi gereken ilk faktör sıcaklıktır. Sıcaklık değerlerindeki düşüş ya da yükseliş, biber fidesinin gelişimini doğrudan etkiler. Biber yetiştiriciliği için en ideal hava derecesinin 18 ile 26 derece arasında olması gerekmektedir. Özellikle hava sıcaklık değerlerinin 33 derecenin üzerini gösterdiği zamanlarda biber fidesi olumsuz şekilde etkilenir ve tozlaşma işlemi tam olarak gerçekleşemez. Tozlaşma oranının düşük olması çiçeklenme miktarını da etkilemektedir. Bu nedenle yüksek sıcaklık değerleri, biber fidesine zarar verebilir.
Biber fidesini dikme işlemini son don olayları geçtikten sonra gerçekleştirin. Aşırı sıcak ve aşırı soğuk havalar biber fidesini direkt olarak etkiler. Biber, soğuk havalara karşı direnci düşük olan bir bitkidir. Bu nedenle biber fidesi dikmeden önce son don olaylarının bitmesi gerekmektedir.
Yüksek sıcaklıkların görüldüğü zamanlarda biber fidenize sulama işlemi yapmamanız önerilmektedir. Su iyi bir iletkendir. Sulama işlemi sonrası yapraklarda kalan su damlacıkları, güneşten aldığı sıcaklığı direkt olarak yaprak zeminine iletir ve biber yapraklarının yanmasına sebep olabilir. Bu da biber fidenizin yanmasına yol açar.
Biber fidesi yetiştirirken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta, topraktır. Biber yetiştiriciliği yapacağınız yer, geniş bir arazi, evinizin bahçesi ya da bir saksı bile olabilir. Neresi olursa olsun dikim yapılacak toprağın, dikim öncesinde hazırlanması ve dikime hazır hale getirilmesi gerekir. Toprağa havalandırma işlemi yapılmalı, uygun gübre ile harmanlanmalıdır.