Biber Yetiştiriciliğinde Gübreleme İşlemi Nasıl Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 06:37

Biber Yetiştiriciliğinde Gübreleme İşlemi Nasıl Yapılır?

Biber Yetiştiriciliğinde Gübreleme İşlemi Nasıl Yapılır?
Son Güncelleme :

21 Haziran 2021 - 9:35

43 views

Üreticimizin merak ettiği konulardan biri de biber yetiştirirken gübrelemeye ihtiyaç var mı, varsa hangi gübreler kullanılmalı, ne zaman gübre desteği sağlanmalıdır?
Gübreleme desteği tarımsal üretimde özellikle bitkisel üretimde önemli olan bir bakım işlemidir. Gübreleme uygulaması, tarım sektöründe üretimin başlangıcından bu yana devam eden bir uygulamadır. Gübreleme uygulaması, bitkisel üretimde verimi arttırmak, eksik olan besin değerlerini telafi etmek ve bitkinin daha sağlam bir şekilde büyümesini sağlamak amacıyla uygulanmaktadır. Genel olarak üretimdeki verim ve kalite durumlarının sağlanması için gübreleme işlemi yapılmaktadır.
Her bitkisel üretim ürünlerinin duyduğu gübre ihtiyacı değişebilir. Bu nedenle her ürün için aynı gübre çeşidi kullanılmaz. Genellikle organik gübre için bu ayrım söz konusu olmayabilir. Yanmış ahır gübresi desteği ile arazi, üretim sürecine hazır hale getirilir. Bu durumun yanı sıra kimyasal gübre kullanan üreticimiz için aynı durum söz konusu değildir.
Kimyasal gübreler tekli ya da kompoze şeklinde üretildiği için yanlış uygulanması, tarımsal üretim sürecini sekteye uğratabilir. Üreticimize tavsiyemiz ise, hangi ürünü yetiştirirseniz yetiştirin kimyasal içerikli gübre kullanmadan önce toprak analizi yaptırmanızdır. Çünkü toprağın hangi besin değerine ihtiyaç duyduğunu bilir ona göre takviyede bulunursanız, verim oranı da bir o kadar artacaktır.
Biber bitkisi, diğer ürünler gibi gübre desteğine ihtiyaç duyar. Peki hangi gübre tercih edilmeli ve ne zaman uygulanmalı?
Toprakta bulunan azot miktarı, tarımsal üretimin devamlılığı açısından önemli bir maddedir. Çeşitli sebepler topraktaki azot miktarının azalmasına sebep olabilir. Bu nedenle toprakta eksik olan azot miktarının sağlanması gerekmektedir.
Biber üretiminde, azot ve potasyum maddeleri içeren gübreler tercih edilebilir. Özellikle çiçeklenme dönemi başladıktan sonra damlama sulama yöntemi desteği ile üst gübre uygulanabilir. Biber bitkisi için gübreleme dönemi üç döneme ayrılabilir. Bunlar; dikim sonrası, büyüme dönemi ve hasat dönemi olarak ifade edilebilir.
Dikim sonrası genellikle fosfor ağırlıklı gübre desteği verilmelidir. Biber bitkisinin büyüme döneminde ise eşit ağırlıklı gübre desteği uygulanmalıdır. Son olarak meyve hasat döneminde potasyum oranı yüksek gübre verilmelidir.