Bir lavantadan Ne Kadar Yağ Elde Edilir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 06:28

Bir lavantadan Ne Kadar Yağ Elde Edilir?

Bir lavantadan Ne Kadar Yağ Elde Edilir?
Son Güncelleme :

17 Temmuz 2021 - 11:44

426 views

Lavanta yetiştiricilerin fazla kar sağlamasındaki en önemli etkenlerden biri lavanta yağıdır. Lavanta yetiştiriciliğini yağ elde etmek için yapanlar veya yapmak isteyenlerin en çok araştırdığı sorular arasında ‘’Bir dönüm lavanta tarlasından ne kadar lavanta yağı çıkar?’’ sorusu bulunuyor diyebilmek mümkün.


Bir dönüm tarla içerisinden ise ortalama olarak 1000 ile 1200 civarında fide dikimi yapılabiliyor. Lavantanın cinsine göre tarlaya dikim maliyeti değişiklik gösterebiliyor. Yağ için uygun olan lavanta türleri diğer türlere göre daha pahalı olabiliyor. Bunun nedeni ise en çok kar getirisinin lavanta yağına ait olması diyebiliriz. Lavantanın cinsine boyutuna ve bakım şartlarına göre 1 dönümden bitki halinde 150 ile 400 kilogram arasında bir mahsul elde edilebiliyor. Uygun yetiştirilmiş lavantalarınız için ise 15 kilograma kadar yağ elde edilebildiği biliniyor. Lavanta yağı satış fiyatı olarak yüksek olan bir yağ olduğu için lavanta bahçelerinde yağ için üretim sıklık ile tercih edilebiliyor. Lavanta yağı yapımı için büyük kazanlar içerisinde ısıtılıyor ve lavanta bu kazanlar içerisinde yağını ve kendi suyunu bırakıyor.


Lavanta yağını aynı zamanda evde kendinizin yetiştirdiği ve kuruttuğu lavanta çiçeklerinden de elde edebileceğinizi biliyor muydunuz?

Evde Lavanta Yağı Nasıl Yapılır?

Evde lavanta yağı elde edebilmek için kurutulmuş lavanta çiçekleri, tercihen zeytinyağı veya badem yağı, küçük bir kavanoza ihtiyacınız var.
Küçük kavanozun içerisine badem yağı ve kuru çiçeklerini ekleyin bu şekilde kavanoz içerisinde 3 gün beklemesi yeterli olabilir. 3 gün sonunda kavanozu güzelce karıştırıp içinde çiçekleri başla bir kavanoza aktarın. bu işlemi süzerek gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlem sayesinde lavantalarınız yağını kolayca bırakacaktır. 3 veya 4 gün gibi bir süre beklemek istemiyorsanız eğer tarlalardan toplanan bitkilerinin yağının çıkartılmasına benzeyen bir yöntem kullanarak da birkaç saat içerisinde lavanta yağı elde edebilirsiniz.
Lavantaları cam kavanoz içerisine aldıktan sonra fırının orta düşük ayarında 3 saat kadar ısıtmanız halinde de lavantalar yağını bırakabilir.
Lavanta yağınızı isterseniz saçlarınız, isterseniz yüzünüz için kullanabilirsiniz.