Bitkisel Ürünlerde Merdiven Altı Uygulamalara Dikkat!Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 03:19

Bitkisel Ürünlerde Merdiven Altı Uygulamalara Dikkat!

Bitkisel Ürünlerde Merdiven Altı Uygulamalara Dikkat!
Son Güncelleme :

20 Eylül 2022 - 10:05

74 views

Gıda sektöründe bitkisel ürünler başlığı altında bilinçsiz satışı yapılan ilaçlar ve kürler insan sağlığı üzerinde tehlike arz etmektedir. Son yıllarda organik besinler, bitkisel ürünlerin kullanımında tüketiciler arasında hızlı bir yayılım gösteren bitkisel içerikli ürünler aslında düşünüldüğü kadar masum olmayabilir. Özellikle dünya genelinde yayılan hastalıkların görülmesi ile sağlıklı olduğu düşünülen ürünlere yönelim hızla arttığı bu dönemde bitkisel olduğu ifade edilen ürünler her yerde karşımıza çıkmaktadır. Bilhassa da fırsatını kaçırmayan sahte üreticilere gün doğru deyim yerindeyse. İnternet ortamında satılan %100 bitkisel içerikli ürünlerin perde arkasında zararlı etkiler oluşturabilecek içerikler kullanıldığı tespit edilmektedir. Merdiven altı bitkisel ürün ve kürlere karşı Sağlık Bakanlığı başta olmakla birlikte pek çok kurum ve kuruluş uyarılarda bulunmaktadır. Zararlı etkilerinin yıkıcı sonuçlar oluşturabildiği görülen merdiven altı bitkisel ürünlere karşı nasıl koruma sağlanır? Nasıl tedbirler alınmalıdır? Konu ile ilgili ayrıntılar haberimizin devamında.

Nedir Merdiven Altı Uygulamalar? Zararlı Etkileri Nelerdir?

Merdiven altı olarak adlandırılan, aslında alanında uzman olmayan bilinçsiz kişiler tarafından, insan sağlığına zararlı ürün üretimi gerçekleştirilen çalışmalar için kullanılan bir kavramdır. Merdiven altı olarak nitelendirilen cerrahi müdahaleler ve bitkisel içerikli olduğu iddia edilen ürünler bilindiği üzere geri dönüşü olmayan hasarlara sebep olabilmektedir. Yalnız insan sağlığı için değil, tüm doğal yaşamı etkiyecek uygulamalara karşı tedbirli ve önleyici çalışmalar yürütülmektedir. “ %100 bitkisel “ kilit nokta bu kavramdan yola çıkmaktadır. İnsanlar bir kısmı bu ibareyi gördüğü anda ürünün güvenli olduğu algısına kapılabilmektedir. Gıda ve ilaç sektörlerinde sıklıkla bu ibare ile karşı karşıya kalıyoruz. Bu kavram olması gerektiği gibi kullanıldığında aslında işleri kolaylaştırabilecekken günümüzde yanlış kullanıcıların sloganları haline gelmiş durumda. Aslında bu ibareyi içeren her ürün düşünüldüğü gibi masum değil. Bazı ürünlerde ziraai ilaç kullanıldığı dahi tespit edilmektedir.

Merdiven Altı Ürünlere Karşı Nasıl Önlem Alınabilir?

Bitkisel içeriklerin ve doğrudan ilaç niteliğinde kullanılan bitkisel karışımlarda üretim kısmında alanında uzman kişilerin öncelikli olması gerekirken merdiven altı ürünlerde bu durum söz konusu olmaz. Uzmanların bu uygulamalara karşı her fırsatta uyarılarının olduğunu ve insanları bilinçlendirmek için haberlerin yapıldığının altını çizelim. Buna rağmen günümüzde dahi pek çok insan hala bu ürünleri kullanabiliyor ve sonu ölümlere kadar giden kalıcı hasarlar ortaya çıkabiliyor.

Merdiven altı uygulamalara karşı alınabilecek önlemler başlıca;

  • Tüketicinin bitkisel ilaç ve karışım almak için kaynağı belirsiz adreslerden almamaları gerekir. Özellikle internet ortamından yapılacak satın almalarda ekstra hassasiyet gösterilmelidir.
  • Ürün fiyat arasındaki ilişkiye dikkat edilmeli. Bu gibi ürünler piyasada satılan fiyatların çok altında satılmaktadır. Uygun fiyatlı olmaları tüketiciyi en çok cezp eden ve tuzağa düşmesine sebep olan etkendir. Özellikle olağandan düşük fiyatlı ürünleri alırken dikkat etmek gerekir.
  • Bitkisel karışım tarifleri internet üzerinde yapılan yanlış yönlendirmelerden bir diğeridir. Bazı online siteler üzerinden hastalıklara karşı iyi geldiği iddia edilen karışım tarifleri yer almaktadır. Bu noktada yönlendirmeleri direkt uygulamak yerine kaynağın güvenilir olması ve yazan kişilerin de alanında uzman olmuş kişiler olduğundan emin olmak gerekir. Kansere karşı mucize karışım, bu kürle haftada 10 kilo verin gibi abartılı ifadeler bu konuda en çok kullanılanlardır. Hastalık ve kilolarından şikayetçi kişiler için özenle hazırlanan bu yazılara ayrıca dikkat etmek gerekir.

İnsan sağlığı çok çabuk bozulabilirken telafisi ise çok daha zor olmaktadır. Hatta bazı anlarda ise geri dönüşü olmayan anlar yaşanabilir. Sağlığınızı korumaya çalışırken tümüyle sağlığınızdan olmamak için çok daha dikkatli olmakta fayda var.