Biyolojik Mücadele Nedir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 01:02

Biyolojik Mücadele Nedir?

Biyolojik Mücadele Nedir?
Son Güncelleme :

29 Eylül 2022 - 16:52

118 views

Biyolojik mücadele, doğada yaşayan zararlı canlıların etkilerini farklı canlı organizmalar yolu ile azaltılmasına yönelik yürütülen çalışmalardır. Tarımla uğraşanların yakından yaşadıkları sorunlardan en büyüğü, doğal popülasyonda bulunan bazı canlıların bitki ve ekinlere zarar verdiği anların yaşanmasıdır. Uzun ve zorlu bir sürecin ardından sabırla beklenen hasat dönemine eli boş sonuçlandırmak tarımla uğraşanlar için en büyük sorunlardır. Bu sorunla mücadele etmek isteyenlerin ise kimyasal ilaçları içeren yöntemleri kullanmak veya doğal yöntemlerle mücadeleyi sürdürmek gibi iki farklı yöntemleri bulunur. Son zamanlarda zararlı canlıların etkisinin azaltılması için yine doğada bulunan canlılardan yardım alınır. Bu yöntemlerin totaline de biyolojik mücadele adı verilmektedir.

İnsan yaşamı boyunca pek çok canlının varlığına şahitlik eder. Bazı canlılar ise dikkat edilemeyecek kadar küçük ya da etkisiz olabilir. Her ne kadar önemsiz olarak görülse de bu gibi canlıların büyük faydalar sağladığı anlar yaşanabilir. En önemli örneği de biyolojik müdahalede bu tür canlılara ihtiyaç duyulur. Özellikle bakteriler, virüsler, mantar, böcekler gibi etmenler biyolojik mücadelede ön plana çıkmaktadır.

Biyolojik Mücadelenin Asıl Hedefi Nedir?

Biyolojik mücadelede asıl olan kimyasal ilaçlara başvurmadan, doğal yöntemler kullanarak zararların ortadan kaldırılmasını sağlamaktır. Bu noktada en iyi örnek olarak bitkilerin yapraklarında yaşam süren yaprak bitleri için uğur böceği gibi böcek türlerinden yardım almak gösterilebilir. Yaprak bitleri kendisi küçük zararı ise büyük alanlarda etkili olabilecek, doğada bulunan zararlı canlılardan yalnızca biridir. Yaprak bitleri zamanla bitkilerin solmasına sebep olabilecek güce sahiptir. Bunu engelleme yöntemi olarak ilk akla ilaçlama yöntemi gelse de özellikle kimyasal ilaç kullanmadan bu sorunla mücadele etmek mümkün olmayabilir. Kimyasal ilaç kullanımı ise uzun vadede canlı yaşamında dengesizliklere yol açabilecek zararları açığa çıkarabilir. Besinlere ve bitkilere daha fazla zararı olabilecek durumların önüne geçmek için ise son yıllarda sıklıkla adını duyduğumuz biyolojik mücadele çalışmaları hız kesmeden sürdürülmektedir.

Biyolojik Mücadele Yöntemleri Nelerdir?

Biyolojik mücadele kapsamında 3 ana madde temel alınır. Dışarıdan getirme, artırma, koruma.

  • Dışarıdan getirme klasik temellerden biridir. Dışarıdan müdahale edilerek zararı bulunan canlılara karşı doğal yaşamdan farklı niteliklerde organizmaların kullanılması adımıdır.
  • Artırma-çoğalma ise zararlı canlılara karşı baskın güç olacak doğal mücadeleyi tetikleyen canlıların daha fazla alanı çevrelemesini sağlamaktır.
  • Koruma, zararlı canlıları önleyici güç olan doğal düşmanların doğada yaşamalarını sağlamak adına önlemler almak. Bu sayede tekrar edebilecek etkilerin de önüne geçilmesi daha mümkün olabilir.

Tarımda Biyolojik Mücadelenin Önemi

Tarımla uğraşanların en büyük sorunu ekin ve bitkilerin doğada bulunan böcek ve zararlı bakteriler tarafından istilaya uğramasıdır. Özellikle bazı böcek türlerinin istilası pek çok açıdan büyük sorunları açığa çıkarabilmektedir. Bu da tüm bir yılın emeğini hiç etmek anlamına gelmektedir. Bu gibi olumsuz sonuçları karşı ne kadar önlem alınsa da bazı durumlarda çalışmalar etkisiz kalabilir. Sonradan müdahale gereken anlar geldiğinde ise ilaçlara sarılmak yerine artık daha zararsız yöntemler bulunmaktadır. Böceklerle beslenen böcek türleri gibi. Doğadan gelen zarara karşı yine doğada bulunan canlılardan yardım almak daha sağlıklı bir gidişat elde etmeye olanak sunar. Özellikle besin kaynağı olan bitki ve ekinlerde kimyasal ilaç kullanmak olabilecek zarar oranların daha da artırmakla sonuçlanabilir. Bu da önlenmesi gereken daha büyük sorunlardan biridir. Biyolojik mücadele bu adımda tarımda önemini vurgulamaktadır. Tarım sektörü verimli olduğu kadar zahmetli de bir sektördür. Bu alanla uğraşanlar için de kısa sürede en etkili sonucu getirecek çalışmalar daha öncelikli olmaktadır. Biyolojik mücadele sayesinde bunu başarmak mümkün. Sizler de tarla ya da arazilerinize dadanan kötü huylu canlılar için yine doğada bulunan canlılardan yardım alabilirsiniz.