Brüksel Lahanası Nasıl Yetiştirilir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

12 Ekim 2024 - 09:37

Brüksel Lahanası Nasıl Yetiştirilir?

Brüksel Lahanası Nasıl Yetiştirilir?
Son Güncelleme :

07 Ağustos 2021 - 9:39

1.041 views

Brüksel lahanası nasıl yetiştirilir? Brüksel lahanası evde yetişir mi? Brüksel lahanası hangi mevsimde dikilir? Brüksel lahanası Türkiye’de yetişiyor mu?

Brüksel lahanası, genel olarak lahana sebzesinin farklı bir çeşidi olarak tarım üretiminde yerini alır. Brüksel lahanası, uzunca bir gövdede küçük toplar halinde bulunur. Bu yuvarlak toplar hasat edilir ve yemek için kullanılır. İlk üretim yılında tüketim için kullanılan bu kısımlar diğer sene tohum olarak kullanılıyor.

Dikkat! Üretilen lahanadan tohum alacaksanız, tohum alacağınız kısmın verimli, hastalık uğramamış bölgeden olmasına dikkat edin. Çünkü genel olarak tüm hastalıklar tohum döneminde bulaşır. Kaliteli ve sağlıklı tohumun varlığı, aynı zamanda üretimin de verimli bir şekilde devam etmesine katkı sağlayacaktır.

Türkiye’de Brüksel Lahanası Üretimi Hızla Gelişiyor!

Brüksel lahanasının ana vatanı olarak Avrupa ve Amerika tarım arazilerinde yoğun olarak üretimi yapılan bir bitkidir. Ülkemizde ise genel olarak beyaz lahana, kara lahana ya da kırmızı lahana üretimine ağırlık veriliyordu. Ancak Brüksel lahanasına olan tüketim talebi ülkemizde Brüksel lahanasının üretimini de arttırmaktadır. Ülkemizde Brüksel lahanasının üretimi üreticilerimizin yeni tanıştığı bir üretim şeklidir.

Brüksel lahanasının gövde boyutu yaklaşık 1.5 – 2 metre kadar uzayabiliyor. Gövdeye bağlı yaprakların alt kısımlarından sarkar. Bu sarkan kısımda bulunan lahanalar yaklaşık 30 – 50 adet arasında değişir.

Brüksel Lahanası Nasıl Yetiştirilir?

Brüksel lahanası, yetiştirirken üreticilerimizin dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Bu noktalar; iklim isteği, su isteği, toprak isteği, bakım isteği ve hasat zamanı olarak ifade edilebilir. Her bir faktör verimli bir Brüksel lahanası için gerekli olan önemli işlemlerdir.

İlk olarak, Brüksel lahanası yetiştirilecek bölgede don olaylarının görülmemesi tavsiye edilir. Brüksel lahanası dona karşı dayanıksız bir bitkidir. Ülkemizde genel olarak Karadeniz bölgesinde üretimi yapılıyor.

Kumlu topraklar Brüksel lahanası üretmek için en uygun topraklardır. Brüksel lahanası organik gübre seven bir bitkidir. Brüksel lahanası dikilmeden önce yanmış ahır gübresi ile arazi gübrelenmelidir.

Yağış miktarının yoğun olduğu bölgelerde çokça sulanmasına gerek yoktur ancak yağışın az olduğu bölgelerde sulama ihtiyacı duyar.

Brüksel lahanası kademeli olarak hasat edilen bir sebzedir.